Pizza wegańska. Oto 3 składniki, dzięki którym danie to respektuje założenia diety wegańskiej!

Weganizm to sztuka dokonywania właściwych wyborów – również tych żywieniowych. Wielu osobom wydaje się, że rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego skutkuje niejedzeniem właściwie niczego i koniecznością odmówienia sobie takich dobrodziejstw naszych czasów, jak pizza. Jak się okazuje – nic bardziej mylnego! Oto aż 3 dowody na to.
pizza wegańska
W obiegowej opinii weganin to ktoś, kto je tylko warzywa i owoce, w dodatku na surowo. Wiele osób tak bardzo myśli utartymi schematami, że tak naprawdę nie wie, co może znaleźć się na talerzu przeciętnego weganina. A przecież pole do popisu jest ogromne. Skoro w tej diecie spożywane są wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego, to w jadłospisie znajdą się: zboża, ryż, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, grzyby, rośliny oleiste, glony, mleko roślinne we wszelkich możliwych wariantach i wykonany z roślin – najczęściej soi, ser. Jak widać jest z czego wybierać i można z tych produktów wyczarować prawdziwe kulinarne cuda – nawet pizzę. Wystarczy tylko zastosować odpowiednie zamienniki.

Zaczyn drożdżowy bez mleka?

Nasze babcie na pewno powiedziałyby, że to niemożliwe i drożdże można rozpuścić tylko i wyłącznie w letnim mleku. A jednak. Można zastąpić mleko i tym sposobem zrobić prawdziwie wegańskie ciasto na pizzę. Wielu naszych klientów to weganie. Doskonale rozumiemy ich potrzeby i wychodzimy im naprzeciw. Zamiast mleka krowiego do ciasta stosujemy albo mleko roślinne, albo wodę. Wszystko tak naprawdę zależy od upodobań klientów. – mówi szef kuchni znajdującej się na poznańskich Jeżycach pizzerii Brocci.pl, która już od jakiegoś czasu serwuje wegańską pizzę.

W zakresie mleka roślinnego jest prawdziwe pole do popisu – możemy zastosować mleko sojowe, owsiane, migdałowe i wiele innych.

Pizza bez sera?

Oczywiście, że z serem, ale wegańskim. Jest to ser w całości wykonany z substancji roślinnych. Najpopularniejszy jest tofu – ser sojowy, otrzymywany przez koagulację mleka sojowego. Tofu odznacza się charakterystycznym smakiem i podobną do zwykłego sera konsystencją. Po zapieczeniu również się nieco „ciągnie”. Ser ten można zetrzeć, przyprawiać na wiele sposobów i kłaść na pizzę. Wiele osób zastępuje ser na pizzy wegańskim sosem beszamelowym – wszystko oczywiście zależy od upodobań.

Siła warzyw

To one przede wszystkim stanowią o smaku wegańskiej pizzy. Tutaj możemy pozwolić sobie na naprawdę wiele i wykorzystać ulubione warzywa w wielu konfiguracjach. Pamiętajmy jednak, że podstawą każdej pizzy jest doskonale doprawiony sos pomidorowy, na którym będziemy układać składniki – pieczarki, cebulę, paprykę, cukinię, awokado, orzechy… a nawet gruszkę (taki wariant pizzy można zamówić w dobrych pizzeriach).

Pizza wegańska może i nawet powinna być aromatycznym daniem, do którego warto wracać. Bycie weganinem nie oznacza przecież z rezygnacji z kulinarnych dobrodziejstw tego świata. Jeśli chcemy zjeść nieklasyczną wersję tego włoskiego dania, to albo lekko modyfikujemy przepis, albo też wybieramy właściwą pizzerię, która serwuje takie cuda.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *