Pizza wegańska. Oto 3 składniki, dzięki którym danie to respektuje założenia diety wegańskiej!

Weganizm to sztuka dokonywania właściwych wyborów – również tych żywieniowych. Wielu osobom wydaje się, że rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego skutkuje niejedzeniem właściwie niczego i koniecznością odmówienia sobie takich dobrodziejstw naszych czasów, jak pizza. Jak się okazuje – nic bardziej mylnego! Oto aż 3 dowody na to.
pizza wegańska
W obiegowej opinii weganin to ktoś, kto je tylko warzywa i owoce, w dodatku na surowo. Wiele osób tak bardzo myśli utartymi schematami, że tak naprawdę nie wie, co może znaleźć się na talerzu przeciętnego weganina. A przecież pole do popisu jest ogromne. Skoro w tej diecie spożywane są wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego, to w jadłospisie znajdą się: zboża, ryż, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, grzyby, rośliny oleiste, glony, mleko roślinne we wszelkich możliwych wariantach i wykonany z roślin – najczęściej soi, ser. Jak widać jest z czego wybierać i można z tych produktów wyczarować prawdziwe kulinarne cuda – nawet pizzę. Wystarczy tylko zastosować odpowiednie zamienniki.

Zaczyn drożdżowy bez mleka?

Nasze babcie na pewno powiedziałyby, że to niemożliwe i drożdże można rozpuścić tylko i wyłącznie w letnim mleku. A jednak. Można zastąpić mleko i tym sposobem zrobić prawdziwie wegańskie ciasto na pizzę. Wielu naszych klientów to weganie. Doskonale rozumiemy ich potrzeby i wychodzimy im naprzeciw. Zamiast mleka krowiego do ciasta stosujemy albo mleko roślinne, albo wodę. Wszystko tak naprawdę zależy od upodobań klientów. – mówi szef kuchni znajdującej się na poznańskich Jeżycach pizzerii Brocci.pl, która już od jakiegoś czasu serwuje wegańską pizzę.

W zakresie mleka roślinnego jest prawdziwe pole do popisu – możemy zastosować mleko sojowe, owsiane, migdałowe i wiele innych.

Pizza bez sera?

Oczywiście, że z serem, ale wegańskim. Jest to ser w całości wykonany z substancji roślinnych. Najpopularniejszy jest tofu – ser sojowy, otrzymywany przez koagulację mleka sojowego. Tofu odznacza się charakterystycznym smakiem i podobną do zwykłego sera konsystencją. Po zapieczeniu również się nieco „ciągnie”. Ser ten można zetrzeć, przyprawiać na wiele sposobów i kłaść na pizzę. Wiele osób zastępuje ser na pizzy wegańskim sosem beszamelowym – wszystko oczywiście zależy od upodobań.

Siła warzyw

To one przede wszystkim stanowią o smaku wegańskiej pizzy. Tutaj możemy pozwolić sobie na naprawdę wiele i wykorzystać ulubione warzywa w wielu konfiguracjach. Pamiętajmy jednak, że podstawą każdej pizzy jest doskonale doprawiony sos pomidorowy, na którym będziemy układać składniki – pieczarki, cebulę, paprykę, cukinię, awokado, orzechy… a nawet gruszkę (taki wariant pizzy można zamówić w dobrych pizzeriach).

Pizza wegańska może i nawet powinna być aromatycznym daniem, do którego warto wracać. Bycie weganinem nie oznacza przecież z rezygnacji z kulinarnych dobrodziejstw tego świata. Jeśli chcemy zjeść nieklasyczną wersję tego włoskiego dania, to albo lekko modyfikujemy przepis, albo też wybieramy właściwą pizzerię, która serwuje takie cuda.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 − 3 =