Pojemniki kuchenne przedłużające świeżość

Sałatki, pasty i inne dania wegetariańskie – przygotowujemy zwykle w ilości starczającej na kilka dni. W końcu ilość ma niewielki wpływ na czas przygotowania. Zatem przygotowanie większej ilości to czysta oszczędność czasu.
dafi vacumProblem z tym, że dania z warzyw pierwszego dnia są lepsze, a z czasem tracą swoje wartości smakowe. Można już temu zapobiegać wydłużając świeżość naszej żywności.
Plastikowe pojemniki Dafi Vacum dzięki szczelnemu zamknięciu i wytworzeniu próżni (prawie) chronią produkty przed kontaktem z powietrzem i wilgocią. Dzięki temu przechowywania w nich żywność zachowuję świeżość i smak od 3 do 5 razy dłużej niż w przypadku tradycyjnych metod.

Idea działania pojemnika sprowadza się do usunięcia z zamkniętego pojemnika możliwie największej ilości powietrza pompką próżniową. Co więcej, wewnątrz wytwarza się podciśnienie spowalniające proces rozwoju bakterii gnilnych i pleśni. Produkty zapakowane próżniowo utrzymują dłużej swój smak, aromat i wartości odżywcze, co znamy z handlu, gdzie wiele produktów jest tak pakowanych przemysłowo.

Nie tylko ekologiczne, ale i ekonomiczne podejście do życia staje się nie tyle modą co koniecznością. Szacowane przez Bank Żywności dane mówią, że w samym tylko bieżącym roku Polacy zmarnują 4 mln ton jedzenia czyli ponad 100 kg na osobę. To ogromne liczby, zwłaszcza jeśli pomyśli się o ludziach głodujących. Na rynku jest dostępnych wiele pojemników i folii do żywności, ale większość ma tę wadę, że służą zabezpieczeniu przed wyschnięciem i odseparowaniu produktów w lodówce. Tym samym nie wydłużają znacząco czasu przechowywania.
Tymczasem zasadniczą funkcją pojemników Dafi Vacum jest ochrona żywności przed zepsuciem w wyniku działania mikroflory oraz procesów chemicznych i fizycznych.

Pojemniki kuchenne nadają się również do przechowywania napojów, kanapek i produktów sypkich.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 + dwadzieścia =