Pomarańcza – właściwości lecznicze

pomaranczaPomarańcze są nie tylko smaczne i sycące! Ich jedzenie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Czy wiedziałeś, że jeden średni owoc pomarańczy pokrywa 130% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C?

Pomarańcza słodka (citrus sinensis) – to drzewo owocowe pochodzące z południowo -wschodniej Azji, gdzie jeszcze w starożytności zostało udomowione przez Chińczyków. Zastosowanie kulinarne posiadają przede wszystkim owoce, które posiadają także właściwości dietetyczne a nawet lecznicze.

W miąższu pomarańczy znajduje się wiele witamin: C, B1, B2, P i prowitaminę A, ponadto pektymy, cukry (do 12%), kwas cytrynowy (do 2%), oraz związki mineralne takie jak wapń, potas, czy fosfor. W skórce pomarańczy również obecne są pektyny i prowitamina A, jak również olejek eteryczny i kwas pomarańczowy. Ten ostatni korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, pobudza pracę jelit, ma właściwości przeciwmiażdzycowe.

Sok pomarańczowy ma działanie przeciwgorączkowe, znakomicie reguluje trawienie, korzystnie wpływa na nadciśnienie i stwardnienie tętnic. Picie soku wskazane jest przy niedoborze witamin, a zwłaszcza przy awitaminozie.

Właściwości lecznicze posiadają kwiaty pomarańczy. Napar przygotowany z suszonych kwiatów ma właściwości uspokajające. 1 łyżeczkę suszu zalewamy 250 ml. Wrzątku, parzymy 10-20 min., po odcedzaniu pić 3 razy dziennie po 1/3 szklanki.

Ze świeżych kwiatów natomiast można przygotować nalewkę, o takich samych właściwościach co napar. Nalewkę sporządzamy zalewając 1część (wagową) kwiatów dwiema częściami wódki. Po 14-dniowym okresie maceracji przelewamy płyn do innej butelki, zażywamy około 2 razy dziennie, po 10 – 15 kropli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *