Popcorn o smaku karmelowym

popcornJednym z popularniejszych sposobów na przygotowanie smakowitego, zdrowego popcornu jest wykonanie go na słodko, na przykład z miodem lub karmelem.

Aby zachęcić Państwa do zrobienia popcornu z gęstym karmelem, przygotowałam sprawdzony i bardzo łatwy przepis, z którego realizacją poradzą sobie absolutnie wszyscy.

Oprócz oczywiście opakowania ziaren kukurydzy i oleju będziemy potrzebowali także odpowiednio przyrządzonego karmelu. W jego skład będzie wchodziło masło, cukier, woda oraz niewielka ilość soli. Jak jednak odpowiednio skarmelizować cukier by uzyskał jednolitą, płynną konsystencję.

W garnuszku, najlepiej o bardzo grubym dnie, którego tak łatwo nie przypalimy powinniśmy wsypać około szklankę cukru i zalać 1/2 szklanki zimnej wody. Masę taką podgrzewamy na niewielkim ogniu do czasu, kiedy cukier całkowicie się rozpuści i nabierze złotawo-brązowego odcienia.

Do płynnego karmelu powinniśmy następnie dodać kawałeczki masła o łącznej wadze około 200 gram. Masło możemy wcześniej wyjąc z lodówki i pozwolić by nieco się stopiło lub też roztopić w osobnym naczyniu. Nie wrzucajmy jednakże całej kostki do garnka, ponieważ zanim się dokładnie rozpuści możemy przypalić karmel. Podczas rozpuszczania kawałeczków masła delikatnie mieszajmy, aby rozprowadzić tłuszcz równomiernie i dokładnie zmieszać z rozpuszczonym cukrem.

Tak przygotowanym karmelem powinniśmy od razu polać ciepły jeszcze, dopiero co uprażony na patelni lub w mikrofalówce popcorn. Całość możemy jeszcze tylko delikatnie posolić do smaku i poczekać, aż skorupka z karmelu zastygnie i utworzy chrupiącą, słodką warstwę. Przekąskę taką z powodzeniem podawać możemy podczas wspólnego, rodzinnego oglądania filmu czy kameralnych imprez oraz, również jako pomysłowy deser.

Bez wątpienia taki sposób podania popcornu przypadnie do gustu przede wszystkim dzieciom, uwielbiającym przecież rozmaite słodkości. Uważajmy jednakże z jego ilością, ponieważ jest to przekąska bardzo kaloryczna. Oczywiście, od czasu do czasu śmiało można pozwolić sobie na jej zjedzenie, tym bardziej, że popcorn zawiera mnóstwo niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych, jednakże nie polecamy słodkie popcornu osobom na diecie, restrykcyjnie dbającym o linię.

Tym wszystkim, którym nie chce się poświęcać tyle czasu na przygotowanie tej przekąski polecam Tesco Popcorn o smaku karmelowym do kuchenki mikrofalowej. Próbowałem i szczerze powiem – nie czuć dużej różnicy pomiędzy tm kupnym, a przygotowanym osobiście.

Informacja o wartości odżywczej

100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1695 kJ/405 kcal
Tłuszcz: 11,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5,0 g
Węglowodany: 65,3 g
w tym cukry: 28,1 g
Błonnik: 8,9 g
Białko: 5,9 g
Sól: <0,01 g

Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *