Przepis na chlebki z siemieniem lnianym

chlebki siemie lnianeChlebki z siemieniem lnianym są idealne jako lekkie śniadanie lub chrupiąca przekąska w ciągu dnia. Jest to zdrowa przekąska, którą warto mieć pod ręką. Jest to prosty, mało wymagający przepis, dzięki któremu wiemy, co jemy.

Składniki

  • mąka pszenna – 100 g
  • płatki owsiane – 50 g
  • mąka żytnia razowa – 150 g
  • siemię lniane, niemielone – 120 g
  • nasiona sezamu – 85 g
  • nasiona słonecznika – 100 g
  • sól – 2 szczypty
  • ciepła woda – 300-400 ml
  • dodatki do wyboru, np. inne nasiona, rodzynki

Potrzebne będą

  • blacha do pieczenia
  • kratka do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C

Sposób przygotowania:

Krok 1

W dużej misce łączymy suche składniki ciasta, czyli oba rodzaje mąki, płatki owsiane, sól i wszystkie nasiona: siemię lniane, sezam i słonecznik. Wszystko razem mieszamy

Krok 2

Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy na ok. 20 minut, aby ciasto mogło napęcznieć. Gdy ciasto już napęcznieje, ponownie je mieszamy: jeśli okaże się zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody, a jeśli jest zbyt rzadkie, zagęszczamy mąką.

Krok 3

Blachę smarujemy oliwą i rozprowadzamy po niej równą warstwę ciasta. Warstwa ciasta powinna być dość cienka, by chlebki wyszły chrupiące.

Chlebki pieczemy przez ok. 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia należy je wyjąć z piekarnika i poktoić je na mniejsze, kromki, do gustu. Podpiekamy, aż staną się chrupiące.

Po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika, chlebki układamy na kratce umieszczonej w piekarniku i studzimy przy otwartych drzwiczkach.

Jeść można same, robić z nimi kanapki czy jeść z dipem lub hummus. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

18 − pięć =