Najlepsze przepisy na dania z cieciorki

dania z cieciorkiCieciorka (ciecierzyca), wcześniej kojarzona przeważnie z daniami dla wegetarian, coraz częściej gości w menu polskich rodzin. I bardzo dobrze, bo ta roślina strączkowa to samo zdrowie. Cieciorka jest bogata w białko roślinne, żelazo, błonnik, dlatego doskonale nadaje się dla ciężarnych, cukrzyków, uczulonych na gluten czy osób borykających się z chorobami układu pokarmowego. Nigdy nie jadłaś cieciorki i nie wiesz jak mogłabyś wykorzystać ją w kuchni? W takim razie koniecznie zapoznaj się z poniższym tekstem! Przedstawiamy w nim najlepsze przepisy na dania z cieciorki.

Zupa krem z cieciorki

Twoja rodzina uwielbia zupy? Przygotuj im zupę krem z cieciorki! Potrzebujesz jednej puszki tej rośliny (możesz też wybrać wersję „suchą” – wtedy niezbędne będą co najmniej 3 szklanki ziaren), ¼ kostki masła, por, oliwę z oliwek, 3 duże ziemniaki, 4 łyżki śmietany 30%, cebuli, 700 ml bulionu z kostki lub ugotowanego przez siebie rosołu, 200 ml mleka. Jeśli zdecydujesz się na suchą ciecierzycę, dzień wcześniej namocz ją w zimnej wodzie. Gdy odpowiednio zmięknie (lub gdy wybierzesz cieciorkę w puszce), posól i gotuj ją przez 2 godziny. W drugim garnku, na maśle i oliwie zeszklij pokrojoną w paski cebulę i stopniowo dodawaj por i ziemniaki. Całość powinna dusić się pod przykryciem ok. 20 minut. W międzyczasie podgrzej przygotowany wcześniej bulion i dodaj do niego cieciorkę, a po 10 minutach podsmażone warzywa. Na koniec dopraw według uznania, dodaj śmietanę kremówkę i zmiksuj na gładką masę. Nie mów, że nie chcesz spróbować?

Cieciorka w sosie pomidorowym

Nie masz pomysłu na drugie danie? Spróbuj cieciorki w sosie pomidorowym! Chcesz, aby smakowała tak jak ta z http://www.primavika.pl/? Przygotuj puszkę cieciorki, cebulę, natkę pietruszki, czosnek, przyprawy (sól, pieprz, bazylia, ostra papryka i cukier), puszkę pomidorów, 400 ml bulionu (najlepiej ugotuj go dzień wcześniej). Zacznij od podsmażenia cebuli i czosnku. Następnie dodaj do nich pomidory, ostrą paprykę i duś przez co najmniej 15 minut. Na koniec posyp solą, pieprzem i wsyp odcedzoną ciecierzycę, a wszystko to dodaj do przygotowanego wcześniej bulionu. Całość gotuj jeszcze ok. 25 minut. Podawaj z ryżem lub różnymi rodzajami kasz.

Hummus

Choć hummus znajdziesz w każdym hipermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością, bez problemu możesz przygotować do w swoim domu. Niezbędne będzie 250 g ciecierzycy (najlepiej w puszce), 5 łyżek pasty tahini (jeśli nie znajdziesz jej w sklepie, możesz zastąpić ją sezamem zmiksowanym z oliwą z oliwek), 4 ząbki czosnku, trochę soku z cytryny, oliwa i sól. Na początek odcedź ciecierzycę – jest to bardzo ważne, w przeciwnym razie Twój hummus będzie zbyt wodnisty. Potem gotują ją przez 12 minut, a po przełożeniu na durszlak zostaw do ostygnięcia. W wolnej chwili obierz czosnek i wyciśnij sok z cytryny. Jeśli ciecierzyca wystygnie, wszystkie składniki możesz przełożyć do jednej miski i zmiksować na gładką masę. Hummus można potraktować jako pastę na kanapki, ale też doskonale nadaje się do omletów lub jako dip do przekąsek na imprezy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *