Przepisy na dania z tofu

Tofu Serek powstający z mleka sojowego, czyli tofu, cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Jeszcze kilka lat temu można było go spotkać wyłącznie w niewielkich sklepikach ekologicznych – dziś w swojej ofercie ma go coraz więcej hipermarketów. W sprzedaży dostępne jest m.in. tofu naturalne, z przyprawami oraz wędzone. Zastanawiasz się, jak możesz wykorzystać ten przysmak w kuchni? Oto kilka pysznych propozycji!

Tofucznica, czyli wegańska jajecznica

Ta propozycja przypadnie do gustu nie tylko weganom, ale także osobom, które borykają się z nietolerancją laktozy lub z innych powodów rezygnują z jaj w swojej diecie. Tofucznica, podobnie jak jej naszpikowany białkami i żółtkami odpowiednik, nie wymaga wielogodzinnych przygotowań i fantastycznie sprawdza się jako śniadanie. Co będzie potrzebne do jej przyrządzenia?

  • oliwa z oliwek (do smażenia),
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 200 g serka tofu (rodzaj zależy od preferencji),
  • curry,
  • sól i pieprz,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • szczypior.

Na rozgrzanej patelni (sprawdzi się ta klasyczna, będąca na wyposażeniu kuchni) podsmażamy posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę, a następnie dodajemy rozdrobnione tofu z przyprawami. Gdy całość lekko się zarumieni, wrzucamy pokrojone na mniejsze części pomidorki oraz posiekany szczypior i energicznie mieszamy. Najlepiej smakuje z dodatkiem pieczywa!

Tofurnik, czyli alternatywa dla klasycznego sernika

Niewiele osób wie, że tofu można stosować również do deserów, a jednym z popularniejszych jest sernik tofurnik. Składniki, jakie trzeba przygotować to:

SPÓD

  • opakowanie herbatników,
  • szklanka płatków owsianych,
  • ¾ szklanki wody,
  • łyżka stołowa miodu.

MASA

  • 3 opakowania tofu naturalnego,
  • puszka mleczka kokosowego,
  • ½ szklanki cukru (w wersji fit można zamienić go na ksylitol),
  • 2 łyżki soku z cytryny.

WIERZCH

  • polewa czekoladowa.

Ciastka kruszymy, a następnie z resztą składników wkładamy do malaksera i blendujemy. Gdy masa będzie jednolita, przekładamy ją do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. W analogiczny sposób postępujemy ze składnikami na masę. Całość pieczemy przez 40 minut w temp. 180°C. Po wystygnięciu wierzch oblewamy polewą czekoladową.

Sałatka z tofu, awokado i rukolą

Ten przepis z tofu w roli głównej sprawdzi się jako przekąska, drugie śniadanie, a nawet jako lekki lunch do pracy. Aby przygotować tę sałatkę, wystarczy kilka produktów:

  • opakowanie serka tofu 200 g,
  • połowa dojrzałego awokado,
  • garść rukoli,
  • garść suszonych pomidorów,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Wystarczy do rukoli dodać pokrojone w kostkę tofu, awokado oraz suszone pomidory i przyprawy. Całość najlepiej skropić oliwą z oliwek.

***

Tofu można wykorzystać również jako składnik:

  • zupy tajskiej,
  • pasty kanapkowej (np. z dodatkiem tuńczyka czy soczewicy),
  • wegetariańskich burgerów (zamiennik mięsnych lub rybnych kotletów),
  • makaronu z warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście + 4 =