Wyroby regionalne

regionalneWyroby regionalne należą do produktów, które są charakterystyczne dla danego obszaru w Polsce lub na świecie. Niepowtarzalność smaku jest rozpoznawalna. Znajomość bogactwa smaków z wielu zakątków powoduje wyrabianie różnorodności tradycyjnej kuchni.

Kultywowanie tradycji jest niezwykle istotne, by przetrwało w kolejnych pokoleniach. Produkty regionalne posiadają certyfikat jakości. Są to potrawy z zastrzeżonym znakiem towarowym. Więcej “Wyroby regionalne” »

„Jeść, by żyć” – dr Joel Fuhrman

Książka dr Fuhrmana jest poświęcona diecie roślinnej i z pewnoJeść by żyćścią pomoże osobom obawiającym się przejście na taką dietę z przyczyn zdrowotnych. Książka jest napisana w prosty i przystępny sposób opierając się na dowodach naukowych. Niewłaściwe odżywianie się zwykle ma opłakane konsekwencje. Najpierw powoduje obniżenie sprawności fizycznej i intelektualnej, stopniową utratę sił witalnych oraz pogorszenie wyników w pracy czy nauce.

Myślą przewodnią książki jest stwierdzenie, że aby jeść zdrowo i chudnąć jednocześnie należy dostarczyć organizmowi jak najwięcej produktów, gdzie składniki odżywcze przeważają nad kaloriami. Podobno już po sześciu tygodniach stosowania diety zalecanej przez dr Fuhrman’a można odczuć wyraźną różnicę w samopoczuciu i stracić na wadze. Więcej “„Jeść, by żyć” – dr Joel Fuhrman” »

Gołąbki wegetariańskie

Kiedy się przestaje jeść mięso czasem pojawia się tęsknota za konkretnymi smakami. Nie mówię, że moje gołąbki smakowały tak jak te mięsne, ale kapusta miała dokładnie taki jakiego oczekiwałam.Gołąbki wegetariańskie

Składniki

kapusta włoska,
1/2 kg ziemniaków,
10 dkg kaszy jęczmiennej (suchej),
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
sól i pieprz,
olej do smażenia,
czosnek niedźwiedzi,
ostra papryczka w proszku,
jogurt bałkański 300g (niepełny kubełek),
łyżka majonezu (można pominąć),
pół pęczka świeżej natki pietruszki
Więcej “Gołąbki wegetariańskie” »

Pomidor – charakterystyka, uprawa, nawożenie

Pomidor to jedno z warzyw popularnych na całym świecie. Jest dość wymagające w uprawie, ale smak dojrzałych pomidorów z własnej uprawy rekompensuje trudy związane z jego uprawą. Zobaczmy, jak uprawiać pomidory, by osiągnąć świetne plony.

Charakterystyka pomidorów

tomatoesPomidory to rośliny pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej. Do Europy dotarły dzięki odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Pomidory występują w kilkunastu różnych odmianach, a różnią się one od siebie między innymi kształtem, wielkością owoców oraz smakiem. Możemy spotkać niewielkie pomidorki koktajlowe, pomidory malinowe, pomidory wielkoowocowe. I choć już na pierwszy rzut oka widać różnicę w ich wyglądzie, to ich wymagania dotyczące gleby i sposobu uprawiania są do siebie bardzo podobne.

Uprawa pomidorów

Pomidory pochodzą z nieco cieplejszej strefy klimatycznej niż nasza, dlatego w naszym klimacie nie sieje się ich bezpośrednio do gruntu. Zanim zostaną wysadzone do gruntu wymagają przygotowania rozsady z nasion. Przygotowuje się ją zwykle już w lutym, by w drugiej połowie maja wysadzić niewielkie sadzonki do gruntu. Warto pamiętać, że pomidory są bardzo wrażliwe na temperaturę, dlatego warto wstrzymać się z wysadzaniem ich do gruntu, jeśli prognozy mówią o przygruntowych przymrozkach.

Do ich uprawy warto wybrać stanowisko dobrze nasłonecznione i zaciszne, a przed wysadzeniem do gruntu należy dobrze przygotować glebę. Warto zadbać o to, by była ona dobrze spulchniona i nawieziona. Młode pomidory będą potrzebować m.in. azotu, więc warto wykorzystać nawozy z azotem do przygotowania jej przed wsadzeniem młodych sadzonek. Istotne znaczenie ma również kwaśność gleby, która powinno wynosić od 5,5-6,5 pH.

Nawożenie pomidorów

Pomidory są bardzo wrażliwe na niedobory składników mineralnych. Szczególne znaczenie ma odpowiedni poziom magnezu, wapnia, fosforu i mikroelementów, których nie powinno zabraknąć podczas pierwszego etapu wzrostu rośliny. Pierwsze nawożenie pomidorów powinno się wykonać ok. 2 tygodnie po posadzeniu rośliny, a kolejne jeszcze przed kwitnieniem. To właśnie w tym okresie roślina potrzebuje najwięcej składników odżywczych.

Drugim okresem, w którym nawożenie jest konieczne, jest zawiązywanie się owoców. W tym czasie potrzebny jest nie tylko azot, ale również molibden, miedź i cynk, które pomagają lepiej wykorzystać dostarczony roślinie azot. Warto zadbać również o odpowiedni poziom potasu, którego obecność jest konieczna, jeśli chcemy mieć pomidory w ładnym, czerwonym kolorze.

Artykuł sponsorowany

Mozzarella dla wegan

Wielu wegan po dłuższym czasie zaczyna tęsknić za smakiem sera. Często też brak sera w kuchni, zwłaszcza w daniach pieczonych utrudnia pełne przejście na wegańską dietę. Na szczęście na czeskim rynku pojawił się godny polecenia produkt. Jest nim wegański ser typu mozzarella. Ser jest w całościWegański ser biały typu mozzarella wykonany z produktów roślinnych, a jego główny składnik stanowią tłuszcze roślinne. Jak na mozzarelle ser jest wyjątkowo twardy (nie taki jak miękka kulka serowa), jednak z pewnością znajdzie swoje zastosowanie w niejednym wegańskim domu. Opakowanie jest stosunkowo duże (większe niż przy tradycyjnej mozzarelli). Ser idealnie nadaje się do potarcia i posypania nim dań, które zamierzamy zapiec. Dobrze sprawdza się również na kanapkach czy w sosach, łatwo się kroi – jest raczej kruchy. Produkt jest importowany do Polski i można go nabyć w lepszych sklepach ze zdrową żywnością. Niestety nie należy do najtańszych produktów, gdyż cena za jedno opakowanie oscyluje w okolicach 11zł. Więcej “Mozzarella dla wegan” »

Nadziewana cukinia

Cukinia jest pysznym i pożywnym warzywem, które ukochali sobie nasi rodzimi działkowcy. Prosta w hodowli daje duże, okazałe plony. Gdy już znudzi nam się klasyczne leczo z cukinii możemy pomyśleć o innej formie podania tego smakowitego warzywa. Jednym z takich pomysłów jest nadziewana i później zapiekana cukinia.Pieczona nadziewana cukinia już podana

Składniki

2 duże cukinie,
garść makaronu świderki,
papryka czerwona,
papryka biała,
1 pomidor,
1 cebula,
chili i papryka w proszku,
przecier pomidorowy,
żółty ser wegański,
sól i pieprz
Więcej “Nadziewana cukinia” »

Kuchnia wegetariańska dla każdego – czyli jaka?

Kuchnia wegetariańska podbija podniebienia coraz szerszej grupy osób. Nie powinno to specjalnie

Posiłek wegetariański

Posiłek wegetariański

dziwić – jest zdrowa i pyszna. Coraz więcej mówi się ostatnio o kwestiach zdrowotnych związanych z tym, co spożywamy. Dzięki temu wzrasta społeczna świadomość, a sam wegetarianizm rośnie w siłę.

Wzrost zainteresowania kuchnią wegetariańską widać przede wszystkim po rosnącej liczbie miejsc, w których mamy okazję zdrowo zjeść. Przybywa ich zwłaszcza w dużych miastach, które są nieco bardziej otwarte na wegetariańską kuchnię.

Współczesna kuchnia wegetariańska

Kuchnia wegetariańska to doskonały pomysł na codzienny posiłek – również ten dla całej rodziny. Dlaczego? Więcej “Kuchnia wegetariańska dla każdego – czyli jaka?” »

Przepisy na dania z tofu

Tofu Serek powstający z mleka sojowego, czyli tofu, cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Jeszcze kilka lat temu można było go spotkać wyłącznie w niewielkich sklepikach ekologicznych – dziś w swojej ofercie ma go coraz więcej hipermarketów. W sprzedaży dostępne jest m.in. tofu naturalne, z przyprawami oraz wędzone. Zastanawiasz się, jak możesz wykorzystać ten przysmak w kuchni? Oto kilka pysznych propozycji! Więcej “Przepisy na dania z tofu” »

« Older Entries