„Wegetarianizm w praktyce” Wojciecha Łukaszewskiego

Zdrowe odżywianie to od pewnego czasu temat, który cieszy się niesłabnącą jabco7popularnością. Coraz większa świadomość, dotycząca negatywnego wpływu nieodpowiedniej diety na organizm i zdrowie sprawia, że każdego roku zwiększa się liczba osób praktykujących dietę wegetariańską. Mimo to wiedza na ten temat, jest w naszym społeczeństwie nadal na bardzo niskim poziomie. Wszelkie mity i stereotypy skutecznie rozwiewają profesjonalnie napisane poradniki.

Do takich publikacji zdecydowanie można zaliczyć „Wegetarianizm w praktyce” Wojciecha Łukaszewskiego. Więcej “„Wegetarianizm w praktyce” Wojciecha Łukaszewskiego” »

Domowe tofu

Tofu to pyszny ser zrobiony z soi. Paradoksalnie najlepiej smakuje przyprawione sosem sojowym. Przypomina to paradoks jajek z majonezem. W tym przepisie pokażę jak samodzielnie zrobić tofu.

domowe tofuSkładniki

1 paczka ziarna soi (350g),
3 łyżeczki soli (kopalnianej ciemnej lub morskiej),
około 9 łyżek soku z cytryny (lub odpowiednio kwasku cytrynowego)

Przygotowanie

Robienie tofu przypomina nam dobrze znane robienie domowe­go twarogu z mleka. Zasada jest ta sama – musimy doprowadzić do ścięcia „mleka” sojowego a otrzymany „twaróg”- to tofu. Następnie zależnie od stopnia sprasowania, otrzymamy miękkie lub twarde tofu. Najpierw jednak musimy otrzymać mleko sojo­we.

Więcej “Domowe tofu” »

Kawowe znakomitości cz.2

Galaretka kawowa ze śmietaną o smaku likieru

kawowaSkładniki

  • 4 listki białej żelatyny
  • 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 125 ml likieru kawowego
  • 2 żółtka
  • 50 gramów cukru
  • 250 gramów bitej śmietany
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 12 ziaren kawy mokka

Przygotowanie

2 listki żelatyny rozmiękczyć w zimnej wodzie. Kawę rozpuścić we wrzącej wodzie i zmieszać z likierem kawowym.

Żółtko miksować z cukrem i mieszanką kawową przez 5 minut do uzyskania konsystencji zagęszczonej piany. Żelatynę wycisnąć i dodać do mieszanki kawowej. Gorącą mieszankę wlewać cienkim strumieniem do kremu z jajek i mieszać za pomocą trzepaczki. Więcej “Kawowe znakomitości cz.2” »

Kawowe znakomitości cz.1

granitaGranita

Składniki

  • 1 litr mocnej kawy
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

Cukier rozpuścić w gorącej kawie, odstawić do ostygnięcia. Wlać do płaskiej, najlepiej metalowej formy, wstawić na trzy-cztery godziny do zamrażalnika. Gdy utworzy się cienka warstwa lodu, zdrapać ją łyżką i ponownie dodać do niezamrożonej kawy. Czynność powtarzać, aż powstanie gruboziarnista masa kawowa. Jeszcze raz przyprawić ją cukrem do smaku, przełożyć do wysokich pucharków i podawać z bitą śmietaną. Więcej “Kawowe znakomitości cz.1” »

Wyposażenie zakładów gastronomicznych

Zaspokajanie głodu jest jedną z najważniejszych potrzeb człowieka. Jedni z nas stawiają na rodzinne posiłki przygotowane w domu, inni zaś decydują się na wyjście do restauracji, aby oekotackaddać się w ręce profesjonalnej obsługi oraz rozkoszować się daniami przygotowanymi przez zawodowych kucharzy. Oba te rozwiązania mają liczne grono swoich zwolenników.
Nic więc dziwnego, że duża liczba osób decyduje się na otwarcie swojego interesu, ściśle związanego z gastronomią. Oferowanie swoim klientom dań podbijających ich podniebienia w ładnym, odpowiednio przygotowanym wnętrzu potrafi przyczynić się do częstszego odwiedzania naszego lokalu.
Jak jednak zacząć przygodę z własną restauracją i jak odpowiednio ją przygotować na przybycie pierwszych klientów?
Działalność związana z żywieniem ludności musi spełniać wiele rygorystycznych przepisów, ponieważ liczy się tutaj przede wszystkim zdrowie konsumentów.
Oprócz tego kuchnia i bar muszą być odpowiednio wyposażone w sprzęt umożliwiający jakąkolwiek pracę. Więcej “Wyposażenie zakładów gastronomicznych” »

Wegańskie burgery

Dieta wegańska polega na wyeliminowaniu produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i jego przetworów, jaj oraz mięsa.

Mimo, iż jest to dość restrykcyjne menu, przygotowane dania mogą być urozmaicone i smaczne, podawane na ciepło i zimno, słono i słodko. Dieta wegańska ma przede wszystkim wymiar etyczny, pozwalając zmniejszyć cierpienie zwierząt hodowlanych, a także pozytywnie wpływać na minimalizację skutków alergii pokarmowych. Przygotowywanie dań wegańskich nie jest trudne, aczkolwiek wymaga poświęcenia pewnej ilości czasu i pracy. Przykładem doskonałej potrawy na wegański obiad mogą być bezmięsne burgery. To dobry dowód na to, że dieta wegańska nie musi być nudna i niesmaczna. Więcej “Wegańskie burgery” »

Pyszny obiad w 5 minut

obiad w 5 minutBywają dni kiedy kompletnie nie mamy czasu ani sił na gotowanie. Jeśli jednak nie chcemy stołować się „na mieście”, narażając tym samym na wygórowane koszty, poszukajmy innych szybkich i tanich rozwiązań. Obecnie znajdziemy na rynku wiele potraw i gotowych dań, których przygotowanie zajmie nam zaledwie 5 minut. Do tej grupy zdecydowanie należą różnego typu mrożonki – mieszanki warzyw na patelnię, paluszki rybne, pierogi, pizza, a także frytki. Polecamy szczególnie właśnie te ostatnie. Sprawdzą się świetnie nie tylko jako danie samo w sobie, ale także jako uniwersalny dodatek do różnego rodzaju potraw. Są smaczne i sycące, smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Więcej “Pyszny obiad w 5 minut” »

« Older Entries