Quo vadis kuchnio?

CookingJedzenie to dla każdego z nas codzienność i konieczność, od momentu poczęcia aż do śmierci potrzebujemy jedzenia i picia, bez tego nie moglibyśmy żyć. Często zabiegani i zawsze spóźnieni jemy szybko nie zwracając uwagi, co zawiera nasz posiłek i jak go urozmaicić.

Przecież z jedzenia można czerpać przyjemność, delektować się smakiem i aromatem pieszcząc w ten sposób nasze kubki smakowe znajdujące się na języku, podniebieniu i w przełyku. Wielu z nas na pewno słyszało o kuchniach i tradycyjnych potrawach kulinarnych z innego regionu lub zza oceanu głównie z telewizji, która oferuje nam wiele programów dla smakoszy, gdzie prowadzący zdradzają nam tajniki kuchni z całego świat.

Przygotowane potrawy wydają się nam czasami tak proste a zarazem ciekawe, że sami chcielibyśmy zaskoczyć nimi przyjaciół czy rodzinę. Na każdym kontynencie stosowane są inne przyprawy i zioła dodające i poprawiające smak nawet najprostszym potrawą. Dziś mamy już dostęp do większości tych tak ważnych dodatków poprawiających smak a nawet sami możemy hodować niektóre na parapecie w naszym mieszkaniu.

Świeże zioła roztaczają piękny aromat w mieszkaniu, dodają wykwintnego smaku i pasują prawie do wszystkich potraw. Na naszym rynku pojawiło się też wiele nowych, dotąd nieznanych nam gatunków warzyw i owoców, bardzo smacznych i pożywnych, jest to zapewne rozkosz dla podniebienia wegetarianina.

Wielokrotnie słysząc czy czytając o jakimś daniu egzotycznym, wyobrażamy sobie i chcielibyśmy poznać smak potrawy. Naprzeciw naszym oczekiwaniom wychodzą także restauratorzy, którzy prześcigają się w pomysłach, na jakiej kuchni bazować i czerpać inspiracje by przyciągnąć klienta, a tak odległe dla nas Indie, Meksyk czy inne możemy poznać od strony kulinarnej udając się właśnie do restauracji. Kuszą one zapachami potraw przyrządzanych w środku, ale także orientalnym wnętrzem, dlatego coraz częściej zaglądamy w tak oryginalne miejsca i pozwalamy sobie na odrobinę zapomnienia.

Kuchnia staje otworem również dla ludzi otyłych, prezentując szeroką gamę produktów i potraw niskokalorycznych. Wiele książek i programów przygotowywanych jest z myślą o naszych kochanych grubaskach. Potrawy dla tej grupy nie muszą być bez smaku i koloru.

Technologia również pędzi do przodu, oferując nam urządzenia bardzo pomocne w kuchni, dzięki którym nasze posiłki będą zdrowsze i nadal smaczne. Modne latem grillowanie i delektowanie się stekiem, karkówką czy zrumienionymi warzywami z rusztu stało się tak powszechne, że coraz więcej gospodarstw domowych zaopatruje się w grilla elektrycznego, małego i podręcznego urządzenia, z którego korzystać możemy przez cały rok. W czasach przetworzonego, spakowanego do pudełka, gotowego do spożycia po krótkim podgrzaniu jedzenia, każdy z nas przyzna, że to przygotowane od samego początku, własnoręcznie i podane zaraz po przyrządzeniu jest zdrowsze, zawiera więcej witamin i na pewno jest smaczniejsze. Dodając do tego jeszcze świeżych ziół i przypraw, to nawet mało wprawny kucharz zostanie pochwalony i doceniony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście − pięć =