Ravioli z musem dyniowym

Dziś szybki przepis z kuchni włoskiej.

ravioliLiczba osób: 2
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
Gotowe w: 30 min.

Składniki
– 500 g dyni
– 300 g ravioli z serem
– 50 g tartego parmezanu
– 100 ml śmietany 36%
– 1/2 rosołu wegeteriańskiego
– 2 łyżki masła
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 mała papryczka chili
– kilka liści szałwii
– sól, pieprz

Wstawić osoloną wodę na makaron ravioli, ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym odcedzić.
W międzyczasie cebulę i czosnek obrać z łupiny, cebulę posiekać. Papryczkę chilli umyć usunąć gniazdo nasienne i posiekać.
Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami i pokroić w kostkę, a cytrynę sparzyć.
W garnku roztopić masło, zeszklić cebulę, następnie dodać dynię, papryczkę chili i smażyć około 4 minut.
Wlać bulion, dodać posiekaną szałwię, otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać śmietanę, parmezan oraz oprószyć solą i pieprzem, dusić bez przykrycia przez 5 minut. Zmiksować za pomocą blendera  na gładki mus.
Ravioli rozłożyć na talerzach polać musem dyniowym i posypać tartym parmezanem i prażonymi płatkami migdałów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *