Ravioli z musem dyniowym

ravioliDziś szybki przepis z kuchni włoskiej. Jest kilka wersji pochodzenia nazwy Ravioli, ale najprawdopodobniej jest to nazwa pochodząca od słowa”Raviggiuolo” czyli rodzaj sera pochodzącego z regionów północno-środkowej Italii. Jest to również jeden z podstawowych składników oryginalnej recepty farszu Ravioli.

Liczba osób: 2
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
Gotowe w: 30 min.

Składniki

  • 500 g dyni
  • 300 g ravioli z serem
  • 50 g tartego parmezanu
  • 100 ml śmietany 36%
  • 1/2 rosołu wegeteriańskiego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • kilka liści szałwii
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Wstawić osoloną wodę na makaron ravioli, ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym odcedzić.
W międzyczasie cebulę i czosnek obrać z łupiny, cebulę posiekać. Papryczkę chilli umyć usunąć gniazdo nasienne i posiekać.
Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami i pokroić w kostkę, a cytrynę sparzyć.
W garnku roztopić masło, zeszklić cebulę, następnie dodać dynię, papryczkę chili i smażyć około 4 minut.
Wlać bulion, dodać posiekaną szałwię, otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać śmietanę, parmezan oraz oprószyć solą i pieprzem, dusić bez przykrycia przez 5 minut. Zmiksować za pomocą blendera  na gładki mus.
Ravioli rozłożyć na talerzach polać musem dyniowym i posypać tartym parmezanem i prażonymi płatkami migdałów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

dziewięć − dwa =