Risotto di verdure

Risotto di verdure, czyli po włosku warzywne risotto to danie pełne kolorów, ale i smaku. Jak typowe risotto rozpływa się w ustach i jest bardzo aromatyczne. Przyrządźcie je w domu, bo naprawdę robi wrażenie, nawet samym wyglądem i zapachem!

Składniki

  • 3/4 szklanki ryżu arborio,
  • 3/4 litra bulionu,
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1 mały bakłażan,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1/2 papryki żółtej,
  • 1 mała marchew,
  • 1 duża cebula,
  • słodka papryka,
  • sól, pieprz i oregano,
    oliwa

Przygotowanie

Bakłażana, marchew, papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy przez chwilę. Pamiętajmy, że warzywa smażone na oliwie zawierają więcej korzystnych dla zdrowia polifenoli w porównaniu z tymi samymi warzywami gotowanymi w wodzie. Dodajemy ryż, mieszamy dokładnie i podlewamy winem. Gotujemy delikatnie na małym ogniu i po wyparowaniu wina, podlewamy całość chochelką bulionu. Znów gotujemy i czekamy, aż płyn wyparuje i powtarzamy zalewanie bulionem, aż ryż będzie miękki. Pod koniec doprawiamy i gotowe!

Buon appetito!

Comments are closed.