Roladki Pesto Pepperoni

Troladki pestoe roladki to fantastycznie aromatyczne przystawki. Choć mogą one być podawane na surowo, to bardzo polecam pieczone – wtedy ser się roztopi. Następnie przetrzymać je w lodówce przez noc.

Składniki

  • 1/2 szklanki pesto (ja preferuje bazyliowe – przepis poniżej)
  • 4 placki tortilli
  • 40 plasterków wegetariańskiego salami (jest do kupienia – może wkrótce opiszę)
  • 2 duże pomidory śliwkowe
  • 1/4 szklanki posiekanej żółtej papryki
  • 1/4 szklanki posiekanych oliwek (osuszonych)
  • 125g rozdrobnionego sera mozzarella (lub innego sera)

Przygotowanie

Rozprowadzić 2 łyżki pesto na tortillę. Ułóż plastry salami na jednej połowie tortilli, a następnie pomidory, paprykę i oliwki. Posypać całą tortillę z 1/4 szklanki sera.
Zwinąć tortillę rozpoczynając od boku z salami – jest dużo łatwiej zwijać, gdy wszystko jest na jednej stronie. Zawijać ciasno. Zwiniętą tortillę zawinąć teraz w folię aluminiową i odstawić.
To samo zrobić z pozostałymi tortillami.

W rozgrzanym do 200 C piekarniku na dużym arkuszu folii aluminiowej umieścić tortille. Roladki piec przez 15 minut, aż ser zostanie stopiony.
Wyjąc z pieca. Ostrożnie owinąć folię i pozostawić do całkowitego ostygnięcia Następnie ponownie owinąć i umieścić w lodówce na noc.
Na drugi dzień można rozpakować roladki i  pokroić na 8 plastrów ostrym nożem (zależy jak duże były tortille). Częstując gości można włożyć wykałaczkę do każdego plasterka.

Dla chętnych:

Sassy na pyszne pesto bazyliowe:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki orzechów sosnowych (lub innych jak nie ma)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki drożdży spożywczych
  • pęczek bazylii (1/4 – 1/2 szklanki posiekanych –  w zależności od upodobań)
  • sól i pieprz do smaku

Wszystko łączymy mikserze lub blenderze aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jeden × pięć =