Ryż z curry, morelami i miodem

ryz moreleRyż z curry, morelami i miodem to szybkie i pożywne danie. Jest to dobra propozycja na letnie obiady, bo dane jest lekkie, a świeże owoce są pyszne i tanie.

Składniki

  • 2 torebki naturalnego ryżu długoziarnistego
  • 200 g szalotek
  • 75 g masła
  • 400 g świeżych moreli
  • 2 łyżki łagodnego curry
  • 3 łyżki miodu – najlepiej lipowego
  • 40 g ziaren słonecznikowych
  • 20 g ziaren sezamowych
  • sól morska do smaku
  • 3 gałązki melisy do dekoracji

Przygotowanie

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Podczas gotowania ryżu obrać szalotki, pokroić w ósemki i dusić pod przykryciem w maśle przez 10 minut. Morele umyć, obrać, pokroić w paski, dodać do cebulek i dusić dalsze 5 minut. Wywar posypać curry, dodać miód. Lekko podgrzewać mieszając, aby miód dobrze rozprowadzić w sosie. Dodać odsączony ryż, całość wymieszać i odstawić, aby ryż przeszedł aromatem. W tym czasie zrumienić na patelni ziarna ryżu i sezamu. Ryż wykładać na talerze, posypać ziarnami i ozdobić listkami melisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście − 5 =