Ryż z curry, morelami i miodem
Ryż z curry, morelami i miodem to szybkie i pożywne danie. Jest to dobra propozycja na letnie obiady, bo dane jest lekkie, a świeże owoce są pyszne i tanie.
Składniki
- 2 torebki naturalnego ryżu długoziarnistego
- 200 g szalotek
- 75 g masła
- 400 g świeżych moreli
- 2 łyżki łagodnego curry
- 3 łyżki miodu – najlepiej lipowego
- 40 g ziaren słonecznikowych
- 20 g ziaren sezamowych
- sól morska do smaku
- 3 gałązki melisy do dekoracji
Przygotowanie
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Podczas gotowania ryżu obrać szalotki, pokroić w ósemki i dusić pod przykryciem w maśle przez 10 minut. Morele umyć, obrać, pokroić w paski, dodać do cebulek i dusić dalsze 5 minut. Wywar posypać curry, dodać miód. Lekko podgrzewać mieszając, aby miód dobrze rozprowadzić w sosie. Dodać odsączony ryż, całość wymieszać i odstawić, aby ryż przeszedł aromatem. W tym czasie zrumienić na patelni ziarna ryżu i sezamu. Ryż wykładać na talerze, posypać ziarnami i ozdobić listkami melisy.