Sałatka z awokado i jajkiem

Uwaga: sałatka zawiera jajka – więc nie dla każdego.

sałatka awokadoSkładniki

– 1 puszka czarnej fasoli
– 1 puszka kukurydzy
– 2 awokado
– 2 jajka
– 1 ogórek
– 1/2 czerwonej cebuli
– 8 pomidorów koktajlowych
– 1 limonka (sok)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– kilka liści świeżego oregano
– garść orzechów włoskich
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz

Przygotowanie

Wstawić wodę i ugotować jajka na twardo. Następnie obrać ze skorupki i pokroić na ćwiartki.
Fasolę opłukać i odsączyć. Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na ćwiartki. Avocado obrać usunąć pestkę i pokroić w kostkę, a kukurydzę odsączyć. Cebulę obrać z łupiny i posiekać. Ogórka obrać i pokroić w kostkę.
Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Dodać sok z limonki, oliwę z oliwek, oregano, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową sałatką podawać na rukoli lub innej sałacie i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Przepis nadaje się również dla dzieci pod warunkiem nie używania orzechów. Awokado do diety dziecka można zacząć wprowadzać od 10 miesiąca życia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

2 + szesnaście =