Sałatka z awokado i jajkiem

Uwaga: sałatka zawiera jajka – więc nie dla każdego.

sałatka awokadoSkładniki

– 1 puszka czarnej fasoli
– 1 puszka kukurydzy
– 2 awokado
– 2 jajka
– 1 ogórek
– 1/2 czerwonej cebuli
– 8 pomidorów koktajlowych
– 1 limonka (sok)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– kilka liści świeżego oregano
– garść orzechów włoskich
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz

Przygotowanie

Wstawić wodę i ugotować jajka na twardo. Następnie obrać ze skorupki i pokroić na ćwiartki.
Fasolę opłukać i odsączyć. Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na ćwiartki. Avocado obrać usunąć pestkę i pokroić w kostkę, a kukurydzę odsączyć. Cebulę obrać z łupiny i posiekać. Ogórka obrać i pokroić w kostkę.
Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Dodać sok z limonki, oliwę z oliwek, oregano, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową sałatką podawać na rukoli lub innej sałacie i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Przepis nadaje się również dla dzieci pod warunkiem nie używania orzechów. Awokado do diety dziecka można zacząć wprowadzać od 10 miesiąca życia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *