Sałatka z gruszką i jeżynowym vinaigrettem

Intensywnie ciemna barwa jeżyn sprawia, że w wierzeniach ludowych uznawane były jako symbol smutku i cierpienia. Dziś wiemy, że właśnie ta barwa, odpowiada za ich nietypowe właściwości. To dzięki antocyjaninie (barwnik) jeżyny stanowią jedno z największych źródeł antyoksydantów, które uważa się za korzystne przy ochronie przed szeregiem poważnych chorób.

sałatka gruszki jeżynyLiczba osób : 2-3
Czas przygotowania : 10 min.
Czas gotowania : 15 min.
Gotowe w 25 min.

Składniki
– 100 g jeżyn
– 100 g sera Lazur
– 200 g mieszanki sałat
– 1 gruszka
– 1 cebula szalotka
– 1 łyżka masła
– garść orzechów włoskich
– oliwa z oliwek

JEŻYNOWY VINAIGRETTE:
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 7 oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżka miodu
– 1/2 cytryny (sok i skórka)
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– sól, pieprz

Połowę jeżyn odłożyć do dekoracji. Pozostałe owoce wrzucić do blendera, dodać resztę składników vinaigretta. Wszystko zmiksować na gęsty mus.
Cebulę obrać z łupiny i pokroić na krążki. Gruszkę umyć, obrać i pokroić na ósemki.
Rozgrzać patelnię grillową zrumienić boczek, następnie przełożyć na ręcznik papierowy.
Na tej samej patelni na tłuszczu wytopionym z boczku ułożyć gruszkę i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Na talerzach gotowych do podania rozłożyć porcję sałaty na wierzchu rozrzucić pokruszony ser, krążki cebuli i ułożyć kawałki gruszki. Sałatkę posypać orzechami włoskimi, następnie polać jeżynowym vinaigrettem i udekorować owocami.

Gotową sałatkę podawać z grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *