Sałatka z gruszką i jeżynowym vinaigrettem

sałatka gruszki jeżynyIntensywnie ciemna barwa jeżyn sprawia, że w wierzeniach ludowych uznawane były jako symbol smutku i cierpienia. Dziś wiemy, że właśnie ta barwa, odpowiada za ich nietypowe właściwości. To dzięki antocyjaninie (barwnik) jeżyny stanowią jedno z największych źródeł antyoksydantów, które uważa się za korzystne przy ochronie przed szeregiem poważnych chorób.

Liczba osób : 2-3
Czas przygotowania : 10 min.
Czas gotowania : 15 min.
Gotowe w 25 min.

Składniki

  • 100 g jeżyn
  • 100 g sera Lazur
  • 200 g mieszanki sałat
  • 1 gruszka
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżka masła
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek

JEŻYNOWY VINAIGRETTE:

  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 7 oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 cytryny (sok i skórka)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól, pieprz

Połowę jeżyn odłożyć do dekoracji. Pozostałe owoce wrzucić do blendera, dodać resztę składników vinaigretta. Wszystko zmiksować na gęsty mus.
Cebulę obrać z łupiny i pokroić na krążki. Gruszkę umyć, obrać i pokroić na ósemki.
Rozgrzać patelnię grillową zrumienić boczek, następnie przełożyć na ręcznik papierowy.
Na tej samej patelni na tłuszczu wytopionym z boczku ułożyć gruszkę i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor.

Na talerzach gotowych do podania rozłożyć porcję sałaty na wierzchu rozrzucić pokruszony ser, krążki cebuli i ułożyć kawałki gruszki. Sałatkę posypać orzechami włoskimi, następnie polać jeżynowym vinaigrettem i udekorować owocami.

Gotową sałatkę podawać z grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziesięć − 7 =