Sałatka z mango i chili

Ponieważ jeszcze za wcześnie na sałatki z rodzimych warzyw – dziś kuchnia tajska. Co prawda, w sklepach pojawiły się już „wiosenne warzywa”, ale są to albo produkty z południa europy, albo mocni chemicznie nawożone (albo i jedno i drugie).mango i chili

Liczba osób : 2
Czas przygotowania : 15m
Czas gotowania : 10m
Gotowe w : 25m

Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 2 owoce mango
  • 1 papryka czerwona lub zielona
  • 1 papryczka chili
  • 1 dymka (cebula i szczypiorek)
  • kilka liści mięty
  • garść świeżej kolendry
  • garść orzeszków ziemnych
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Wstawić wodę na makaron. Ugotować według wskazówek na opakowaniu i dobrze odcedzić.

W międzyczasie przygotować dressing.
Limonki umyć do miseczki zetrzeć skórkę z jednej, a z obu wycisnąć sok. Dodać cukier, sos sojowy, olej i szczyptę soli. Dymkę umyć i pokroić, a kolendrę posiekać. Mango przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić.

Papryczkę chili przekroić, usunąć gniazdo nasienne i posiekać. Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.

Do dużej miski wrzucić makaron, dodać mango, papryki, dymkę i kolendrę. Całość polać dressingiem oprószyć solą i pierzem, po czym wymieszać.

Gotową sałatkę posypać posiekanymi miętą i orzeszkami ziemnymi. Na koniec przełóż do miseczki i udekoruj wg uznania. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

17 − 2 =