Sałatka owocowa z serem pleśniowym

salatka plesniowySkładniki

  • 250 g sera pleśniowego
  • 200 g rukoli
  • 1/3 ananasa (lub 4 plastry z puszki)
  • 1/4 melona
  • 1 limonka (sok)
  • 1 pomarańcza
  • 2 kiwi
  • 1 papaja
  • 2 łyżki białego rumu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • garść liści mięty

Przygotowanie

Ananasa pokroić w kostkę. Kiwi obrać i pokroić na ósemki, pomarańczę obrać i pokroić.
Melona i papaję obrać, usunąć pestki i pokroić na podobnej wielkości kawałki co ananasa.
W miseczce wymieszać sok z limonki, rum, miód, imbir i pieprz.
Wszystkie owoce przełożyć do miski, polać rumowym dressingiem.
Ser pleśniowy pokruszyć lub pokroić na kawałki.

Na przygotowanych do podania talerzach, ułożyć rukolę, następnie sałatkę owocową, na owoce rozrzucić ser pleśniowy, całość udekorować świeżo posiekanym liśćmi mięty.

Sałatkę można też posypać rozdrobnionymi prażonymi orzechami włoskimi lub pistacjami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 − trzy =