Skarb Nowej Zelandii

Codziennie pijamy naszą ulubioną herbatę, nie zastanawiając się nad jej historią. Napój ten już od kilku tysięcy lat zachwyca swoim smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Działanie herbaty można jeszcze wzmocnić dodając do niej nowozelandzki skarb – miód manuki.

loyd miodu manukaSmak i aromat herbaty Chińczycy poznali na długo przed nami: według legend po raz pierwszy napój ten został wypity już 2000 lat przed naszą erą. Wtedy to cesarz Shen Nung odpoczywał pod drzewem, a wraz z wiatrem do jego filiżanki wpadło kilka liści krzewu herbacianego. Tak zaczyna się historia najpopularniejszego napoju na świecie. Z biegiem lat zaczęto doceniać nie tylko walory smakowe herbaty, ale także jej właściwości zdrowotne.

W III wieku p.n.e. napar zalecany był przez chińskich lekarzy na wzmocnienie koncentracji, a buddyjscy mnisi pijali herbatę w celu orzeźwienia i odpędzenia senności w czasie medytacji. W IV i V wieku n.e. w kraju smoków herbata oznaczała bogactwo: zaczęły pojawiać się liczne herbaciane plantacje, a kupcy zaczęli handlować suszonymi liśćmi oraz eleganckimi zestawami do parzenia i spożywania napoju.

Herbata rozpowszechniła się najpierw w innych krajach azjatyckich, a później wraz z kupcami przybyła do Europy. Dziś największe i najbardziej dochodowe plantacje znajdują się w Chinach, Indiach, Indonezji, Japonii czy Pakistanie. Herbacianym szlakiem w poszukiwaniu nowych inspiracji ciągle podróżuje Sylwia Mokrysz, członek zarządu firmy Mokate. Ostatnim jej odkryciem jest skarb Nowej Zelandii – miód kwiatów z krzewów manuka.

Krzewy te pod wieloma względami są wyjątkowe: kwitną tylko przez cztery tygodnie w ciągu roku, są wiecznie zielone, a z nektaru ich kwiatów powstaje jeden z najcenniejszych na świecie miodów. Jest on niezwykle aksamitny, a równocześnie ostry w smaku. W dodatku fantastycznie wpływa na nasze zdrowie i urodę.

Na rynku pojawiły się już ciekawe i oryginalne mieszanki herbaciane, które zawierają w sobie ten magiczny składnik. W ofercie Mokate znajdziemy herbatę zieloną z miętą i kwiatem pomarańczy, rooibos z żurawiną, maliną i imbirem oraz herbatę czarną z cytryną, rumiankiem i kardamonem. Każda z nich dodatkowo zachwyca posmakiem miodu manuka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *