Składniki odżywcze dla wegan

Dla osób przechodzących na dietę wegańską lub zastanawiających się nad nią, największym problemem lub czynnikiem zniechęcającym często jest jedno pytanie: Gdzie znajdę potrzebne mi składniki odżywcze?

Część składników odżywczych jest znana z bycia w owocach i warzywach, głównie witaminy. Osoby przeciwne diecie wegańskiej używają argumentu, że część potrzebnych człowiekowi produktów znajduje się jednak tylko w mięsie lub nabiale, ale jest to nie prawda.

Roślinnych źródeł witamin i minerałów jest mnóstwo, tylko często nie są podawane. Tutaj przedstawione jest wiele z nich:

Białko

Białko jest jedną z najważniejszych części diety. Można je spotkać w wielu produktach, nie koniecznie pochodzenia zwierzęcego. Najbogatsze w nie są fasole, orzechy, soczewica, nasiona oraz tofu. Dobrą stroną tych źródeł jest to że pasują jednocześnie jako dania główne, dodatki oraz jako przekąski.

Witamina B-12

Witamina B-12 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego, a jej główne źródła to mięso i nabiał. W niektórych źródłach można nawet przeczytać, że nie występuje nigdzie indziej, jednak można ją znaleźć w płatkach, drożdżach, tofu oraz bez nabiałowych mlekach.

Kwasy omega-3

Pewnie słyszeliście o różnych olejach z ryb czy rekina, lecz nie tylko ryby są bogate w te cenne składniki. Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się w awokado oraz różnego rodzaju nasionach, takich jak siemię lniane, nasiona chia czy sezam.

Jod

Również głównie znajdowany w rybach, występuje w całym morskim życiu, więc także w wodorostach, płatach nori i fasoli limeńskiej.

Wapń

Wpływa na mocne kości, znany z występowania w mleku. Tworząc sałatkę można ją urozmaicić w wiele składników bogatych w wapń, jak szpiak, brokuły, warzywa kapustne oraz sezam i migdały.

Fosfor

Podobnie do wapnia jest składnikiem budulcowym, potrzebnym do zdrowych kości. Najwięcej zawierają go nasiona słonecznika, kasza gryczana, migdały, fasola, płatki owsiane oraz orzechy.

Żelazo

Nie możemy zapomnieć o odpowiedniej ilości żelaza. Jego roślinne źródła to między innymi soja, soczewica, ciecierzyca, boćwina oraz… ziemniaki! Brzmi jak idealne składniki na zupę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 + dziewiętnaście =