Tarta Malinowa – wspomnienie lata

tarta malinowaZima właśnie przed nami! To dobry moment, aby „ogrzać się” wspomnieniem lata, aby w kuchni zapachniało letnimi słodkościami! Proponuję Wam tartę z malinami, serkiem waniliowym i mascarpone. Mmmm pycha!Aby osłodzić Wam kolejny jesienny dzień, o której mówi się, że powoli dobiega końca proponujemy Wam przepyszny wypiek, prosty i przyjemny w wykonaniu. Przepis zainspirowany tartą z jabłkami.

Składniki na tartę

CIASTO:

  • 120 g masła
  • 160 g mąki
  • 25 g cukru (w zależności czy lubicie mniej, czy bardziej słodkie ciasta)
  • 3 łyżki letniej wody

NADZIENIE:

  • 180 g serka waniliowego (1 kubeczek, ale może być trochę więcej)
  • 200 g serka maskarpone
  • 1 lub 2 łyżki cukru pudru (il
  • maliny (choć można też zrobić wersję z borówkami – zależy co będzie na dziale Mrożonki)

odrobina margaryny do wysmarowania naczynia, w którym będziesz piec ciasto.

I jak się nie skusić na takie…

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta jest bardo proste.

Weź większą miskę, może być metalowa, choć ta lubi się przemieszczać podczas ugniatania ciasta, ale jeśli nie masz ceramicznej, która jest znacznie cięższa skorzystaj z tego, co masz w swojej kuchni.

Mąkę przesiej do miski przez drobne sito. Wrzuć do niej pokrojone w drobną kostkę masło (możesz je pokroić chwilę wcześniej, dzięki temu będzie się łatwiej rozgniatać).

Wsypujemy cukier. Zacznij ugniatać ciasto. Bądź cierpliwa. Minie chwila zanim zacznie się tworzyć miękka masa. Dolewaj wody, ale po trochu. Woda będzie sprzyjać łączeniu składników.

Ugniataj ciasto dalej aż utworzy się przyjemna, miękka masa. Uformuj z ciasta kulę, owiń spożywczą przejrzystą folią lub włóż do woreczka i umieść ciasto w zamrażalniku. Przetrzymaj je tam 25 minut.

W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stop.C i przygotuj masę z serków.

Wymieszaj serek waniliowy z mascarpone, dosyp cukru. Osłódź wedle uznania.

Umyj owoce i przełóż je na sito, aby odsączyć je z wody.

Wysmaruj naczynie do pieczenia (blaszane lub porcelanowe) margaryną. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i dokładnie rozłóż je w naczyniu. Wylep nim dokładnie dno i brzegi tworząc 2 cm rant.

Piecz ciasto 25 minut, aż się zarumieni. Wyjmij ciasto i pozostaw do wystygnięcia.
Następnie wyłóż masę serową na ciasto i ułóż na niej owoce.

Gotowe!

Teraz nie pozostaje już nic innego, jak tylko delektować się smakiem tarty… i lata.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na stronie Wegańskie przepisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy × 2 =