Trzy wegetariańskie dania z wiszącego grilla

grill na trojnoguNikogo nie trzeba przekonywać do tego, że potrawy przygotowane na grillu mają wyjątkowy smak. Jednak można w ten sposób przyrządzić wiele więcej niż mięso. Warzywa z wiszącego grilla zyskują nowy aromat i posmak ogniska.
Na grillu można przygotować dosłownie wszystko jeśli tylko jest w stanie utrzymać się na ruszcie, a jeśli nie wystarczy odrobina folii aluminiowej. W tej roli świetnie sprawdzają się wszystkie sezonowe warzywa.

Dynia z wiszącego grilla

To warzywo, które w czasie jesieni musi znaleźć się na naszym stole. Można z niej przygotować dosłownie każde danie od zup i sosów, przez puree, kończąc na cieście i deserach. Dlatego świetnie sprawdzi się na nierdzewnym grillu.

Składniki:

  • kilka kawałków dyni pokrojonych w równej grubości plastry,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka brązowego cukru,
  • przyprawy: cynamon, ziele angielskie, kardamon, gałka muszkatołowa i sól.

Gdy dynia jest pokrojona delikatnie nakłuwamy ją widelcem i odstawiamy na bok. Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą przyprawy i oliwę. Wnętrze dyni równomiernie pokrywamy tą mieszanką. Można ją grillować od razu, ale lepsza będzie gdy damy czas przyprawom na wniknięcie do wnętrza.

Dynia jest warzywem o bardzo zwartym miąższu, dlatego wymaga długiego grillowania, około 40 minut na średnim ogniu. Można ją przygotowywać grillując pośrednio. Smaku tak przygotowanej dyni nie można porównać z niczym innym, w aromacie można wyczuć dym, a smak staje się lekko wędzony.

Faszerowane pieczarki

grill nierdzewnyGrzyby pieczone na grillu ogrodowym są częstą przystawką dodawaną do grillowanych mięs, ale równie dobrze mogą być daniem głównym. Do przygotowania faszerowanych pieczarek potrzebujemy:

  • kilku dużych pieczarek,
  • kostka tofu,
  • oliwy z oliwek,
  • kilka ząbków czosnku startych na tarce,
  • pietruszka,
  • pieprz i sól.

Po dokładnym oczyszczeniu pieczarek i delikatnie usuwamy z nich nóżki. Siekamy pietruszkę i mieszamy ją z oliwą oraz tartym czosnkiem. Tofu kroimy w kostkę. Grzyby układamy na grillu podwieszanym na trójnogu kapeluszami w dół. Do środka każdej pieczarki wkładamy kostkę tofu i polewamy ją oliwą z przyprawami. Grillujemy aż kapelusze staną się rumiane, a tofu delikatnie się rozpuści. To danie możemy przygotować na każdym rodzaju grilla, duży wybór tego typu urządzeń znajdziemy na Cookking.pl.

Grillowane banany

Na deser idealną wegetariańską potrawą będą banany z ciemną czekoladą. By je przygotować potrzebujemy tylko kilka sztuk tych owoców i ulubionej ciemnej czekolady.

Banany nacinamy i delikatnie rozchylamy na boki. Do środka wkładamy kilka kawałków czekolady. Układamy na grillu ogrodowym i pieczemy. Potrawa jest gotowa, gdy skórka banana jest zrumieniona, a czekolada na nim zaczyna się rozpuszczać.

To idealny deser nie tylko dla wegetarian. Świetnie sprawdzi się jako zwieńczenie każdego grilla, szczególnie gdy polejemy go bitą śmietaną.

W ten sposób możemy przygotować właściwie każdy rodzaj owoców. Pyszne są grillowane ananasy obtoczone w rumie i posypane wiórkami kokosowymi. Grillowane do czasu aż na ich powierzchni pojawią się piękne, brązowe pasy.

Grillowanie to nie tylko mięsa i sery. Osoby niejedzące produktów odzwierzęcych także są w stanie wyczarować z grilla mnóstwo pyszności, ponieważ rodzajów owoców i warzyw jest znaczenie więcej niż gatunków mięs.

Inwestując w grilla takiego jak te oferowane na Cookking.pl kupujemy nie tylko narzędzie do przygotowywania wyśmienitego jedzenia, ale także okazję by zaprosić na niego rodzinę i przyjaciół. Cieszyć się wspólne spędzonym czasem gotując coś pysznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × trzy =