Twarożek z paprykową nutką

grzanki twarogSer twarogowy jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka i zawiera aminokwasy. Takich aminokwasów nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć – trzeba je jakoś dostarczyć. Biorą one udział w odbudowaniu uszkodzonych komórek i tworzeniu nowych. W twarożku jest także potas, magnez, cynk oraz witaminy A, D, z grupy B i E. Sery białe zawierają najmniej wapnia spośród nabiału. Dla przykładu: aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń, trzeba by zjeść niemal 1 kg twarogu. Oczywiście nikogo nie namawiam na taki sport.

Ponieważ znalazłam bardzo fajną promocję na twarożek śmietankowy President (http://www.tesco.gazetkapromocyjna.com.pl/tesco-oferta-dla-hipermarketow-gazetka-promocyjna-2016-10-27,59/) pokażę Wam dziś jak go wykorzystać.

Składniki

– 150 g twarogu
– 4 łyżki jogurtu greckiego
– 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
– 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
– 1 łyżeczka tymianku
– 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
– kilka liści szczypiorku
– sól, pieprz

Przygotowanie

W misce wymieszać twaróg z jogurtem, dodać skórkę z cytryny, ostrą papryka, tymiankiem i posiekanym szczypiorkiem. Całość oprószyć solą i pieprzem, następnie wymieszać.
Tak przyrządzony twarożek idealnie komponuje się z chrupiącą grzanką lub pełnoziarnistym pieczywem.
Do tego przepisu możesz oczywiście użyć grzanek kupnych, najlepiej jednak przygotować samemu. Jeśli jesteś pod presją czau wiedz, że tę czynność, można zrobić to dzień wcześniej – grzanki są przecież chrupkie i spokojnie można przechowywać je przez kilka dni.
Jeszcze jedno: aby zrobić grzanki, potrzebujesz kilka kawałków chleba, może być wczorajszy.
Gotową kanapkę udekorować plastrem świeżej papryki lub pomidorem oraz liściem bazylii.

Sami wybierzcie ilość jaką zrobicie, ja natomiast zachęcam do podania kilka różnych rodzajów kanapek w mniejszych ilościach. Można wymyślać różne własne dekoracje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *