Wegańskie sushi dla początkujących

sushiKlasyczne sushi wywodzące się z Japonii to potrawa przygotowywana z ryżu z najróżniejszymi dodatkami, zwykle surowymi kawałkami ryb oraz owoców morza. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wyczarować pyszne sushi wegańskie. To naprawdę żaden problem nawet dla niedoświadczonej osoby – zobacz, co potrzebujesz i jak przygotować wegańskie sushi i zachwycić znajomych!

Składniki

– liście alg Nori – są sprzedawane w gotowych do użycia arkuszach
– 200 gramów ryżu – może być jaśminowy, basmati lub ryż sprzedawany jako przeznaczony do sushi- ocet ryżowy
– dowolne warzywa – marchewka, ogórek, rzodkiewka, papryka, sałata, szczypiorek, awokado, także marynowane grzybki
– sos sojowy, marynowany imbir, prażone ziarna sezamu i pasta wasabi jako dodatki
– opcjonalnie opakowanie wędzonego tofu, proteina sojowa jako imitacja ryby

Do przygotowania sushi przyda się również bambusowa mata, z którą łatwiej zawija się rulony. Wszystkie składniki można kupić w delikatesach, sklepach typu „kuchnie świata”, niektórych supermarketach oraz w sklepach internetowych.

Przygotowanie

Ryż należy dobrze wypłukać go przed użyciem, aby woda była całkowicie przezroczysta. Zalać każdą 1 szklankę surowego ryżu około 1,5 szklanki wody. Gotować aż do momentu, w którym będzie klejący i miękki. W tym czasie pokroić warzywa na długie słupki i paseczki. Po ugotowaniu ryż wymierzać z sosem sojowym i octem ryżowym w proporcji około 1 łyżki sosu i octu na 1 szklankę ryżu. Zamiast octu ryżowego można zastosować alternatywnie cukier lub ksylitol.

Arkusz wodorostów błyszczącą stroną w dół umieścić na macie bambusowej, wyłożyć na niego równomiernie około 1/3 szklanki ryżu, pozostawiając po 2 centymetry wolnej przestrzeni z przy bokach. Na ryż nakładamy pokrojone warzywa, również można z tofu i proteinę, a następnie dokładnie zawijamy matę bambusową i arkusz z ryżem i warzywami, mocno dociskając. Gotowy rulon pokroić następnie w 3-centymetrówe wałeczki.

Można również przygotować inną wersję bez alg Nori. Wtedy na zewnątrz znajduje się ryż – można posypać go delikatnie prażonym sezamem, aby nadać mu dodatkowo smaku. Ziarenkami sezamu można też posypać wałeczki sushi z algami.

Możliwości w komponowaniu najróżniejszych smaków są nieskończone. Najlepiej zastosować dużo dodatków w różnych kombinacjach. Do wegańskiego sushi podać pastę wasabi, marynowany imbir i sos sojowy jako dodatki.

Jak serwować sushi?

Do podania gotowej potrawy można wykorzystać także inspirowany Dalekim Wschodem zestaw składający się z talerzy dla gości, miseczek do sosu sojowego, patery do podawania sushi i pałeczek, chociaż warto wiedzieć, że zgodnie z tradycją sushi można także spożywać rękoma, zawsze biorąc całą rolkę do ust – wtedy można poczuć pełnię ich smaku.

Zestawy oraz pałeczki dostępne są do zakupienia w sklepie internetowym Orient Deco pod adresem http://www.orientdeco.pl/.

Gotowe wegańskie sushi nie tylko nadaje się na imprezę, ale również będzie doskonałą przekąską do pracy lub do szkoły, która zachwyca swoim wykwintnym smakiem i przy tym łatwością przyrządzania. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *