Wegetariańska Wigilia

polsojaNa specjalne okazje pragniemy podać specjalne dania.

W tradycyjnym domu stuprocentowy wegetarianin lub weganin nie ma szansy na świąteczną ucztę, gdy stół zastawiony jest daniami z karpia, mięsnymi wędlinami czy pieczonym indykiem.

Aby uprościć przygotowanie Świąt, podpowiadamy, jak z naszej szerokiej oferty wybrać produkty, które pomogą w szybkim przyrządzeniu bezmięsnych wariantów tradycyjnych świątecznych dań dla wegetariańskiej mniejszości:

  • Na Wigilię najprostsze, lecz efektowne danie zapewni tofu naturalne . Każdą kostkę kroimy na plastry o grubości około 1 cm, skrapiamy sosem sojowym lub przyprawą do zup, panierujemy w mące i smażymy z obu stron na rumiano na oleju. Po ostudzeniu zalewamy przygotowanym wcześniej sosem warzywnym, tym samym, który dodamy do ryby po grecku
  • Na świąteczne śniadanie niezastąpione będą wędliny sojowe w plastrach , na przykład szynkowa, drobiowa lub salami
  • Z klasycznej sałatki jarzynowej możemy zawczasu ująć część posiekanych warzyw bez dodatku jajka i wymieszać ją z majonezem sojowym
  • Jeżeli na obiad zaplanujemy danie z pieczonego lub duszonego drobiu z ryżem i sosem koperkowym, to dla wegetarian możemy zaserwować gotowe nuggetsy bezmięsne o smaku kurczaka, z tymi samymi dodatkami, o ile sos koperkowy przygotujemy na kostce bulionu warzywnego, a nie na mięsnym rosole
  • Warto także pamiętać o wegetariańskiej wersji bigosu świątecznego. Z gotującej się z samymi przyprawami kapusty, zanim dodamy mięso, odkładamy część i zamiast mięsa dodajemy pokrojoną w paseczki wędlinę sojową szynkową, tofu wędzone lub kiełbaski sojowe wędzone. Wszelkie pozostałe dodatki – grzyby, cebulę, zioła i przyprawy – dodajemy równolegle do obydwu wersji potrawy.

 

Wszystkie te dania są także dobrym pomysłem dla osób przestrzegających nawet w Święta diety niskokalorycznej lub kontrolujących poziom cholesterolu. Przecież przed nami jeszcze Sylwester, karnawał i całe życie!

Produkty firmy Polsoja dostępne są w dobrych sklepach ze zdrową żywnością, w działach z daniami gotowymi (np. obok sałatek, pierogów) w supermarketach (np. BOMI, ALBERT, CHAMPION i GLOBI) oraz hipermarketach Auchan, Carrefour, Leclerc, Tesco i Hypernova w całej Polsce. Wszystkie wyroby produkowane są z soi niemodyfikowanej genetycznie oraz są w 100% roślinne (odpowiednie także dla wegan).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście + 5 =