Wiosenna sałatka z brzoskwinią

salatka brzosSkładniki

  • 200 g ugotowanego, ostudzonego ryżu
  • 150 mrożonego groszku
  • 1 brzoskwinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula szalotka
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 liści mięty
  • garść rucoli
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Przygotowanie

W małej miseczce wymieszać ocet balsamiczny, sos chili i oliwę,  dodać sól i pieprz, odstawić.

W małym rondelku zagotować wodę, zblanszować groszek i odsączyć na sitku. Brzoskwinię umyć, przekroić na pół usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę. Obrać cebulę z łupiny, drobno posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski.

Rozgrzać małą patelnię z łyżką oliwy, zeszklić cebulę,  po czym dodać paprykę, podsmażyć mieszając przez 4 minuty.

W misce wymieszać ryż, rukolę, cebulę, paprykę, brzoskwinię i groszek. Na koniec wymieszać sałatkę z przygotowanym sosem.

Sałatkę oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z limonki i odstawić na 10 minut by sałatka „przeszła”.

Przed podaniem, posiekać miętę oraz bazylię i dodać do sałatki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *