Wiosenna sałatka z brzoskwinią

Sałatka kolorowa i bardzo prosta. Nie posiedzisz zbyt długo w kuchni podczas jej przygotowania.

sałatka wiosennaSkładniki

200 g ugotowanego, ostudzonego ryżu
150 mrożonego groszku
1 brzoskwinia
1 czerwona papryka
1 cebula szalotka
3 łyżki słodkiego sosu chili
3 łyżki soku z limonki
3 łyżki octu balsamicznego
5 łyżek oliwy z oliwek
6 liści mięty
garść rucoli
garść świeżej bazylii
sól, pieprz

Przygotowanie

W małej miseczce wymieszać ocet balsamiczny, sos chili i oliwę, dodać sól i pieprz, odstawić.
W małym rondelku zagotować wodę, zblanszować groszek i odsączyć na sitku. Brzoskwinię umyć, przekroić na pół usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę. Obrać cebulę z łupiny, drobno posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski.
Rozgrzać małą patelnię z łyżką oliwy, zeszklić cebulę, po czym dodać paprykę, podsmażyć mieszając przez 4 minuty.
W misce wymieszać ryż, rukolę, cebulę, paprykę, brzoskwinię i groszek. Na koniec wymieszać sałatkę z przygotowanym sosem.
Sałatkę oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z limonki i odstawić na 10 minut by sałatka „przeszła”.
Przed podaniem, posiekać miętę oraz bazylię i dodać do sałatki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *