Włoski chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami

Kto nie kocha Włoch ? Może ewentualnie ten kto tam nie był i nie próbował oryginalnej włoskiej kuchni.

Ponieważ udało mi się ostatnio dostać w Lwloski chlebidlu tanio dobre włoskie suszone pomidory i czarne oliwki (zobacz jak tanio kupić na www.qpony.pl), postanowiłam pokazać Wam jak przygotować włoski chleb.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 6 dużych suszonych pomidorów
  • 10 czarnych oliwek
  • 50 g margaryny do pieczenia
  • 2 łyżki masła czosnkowego
  • 2 łyżki drożdży
  • 1 łyżeczka grubo mielonej soli
  • 3/4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1,5 szklanki woda (letniej)
  • 1/4 szklanki oleju z suszonych pomidorów
  • kilka listków świeżego rozmarynu
  • dodatkowa mąka do posypania

Przygotowanie

Pomidory suszone drobno posiekać, oliwki dobrze odsączyć za pomocą ręcznika papierowego, pokroić.
Mąkę przesiać do dużej miski, pozostałe po odsiewie ziarna również wsypać. Dodać sól, cukier, masło i pokruszone drożdże. Stopniowo wlewać wodę i używając drewnianej łyżki, wymieszać, aż do uzyskania mokrego, lepkiego ciasta. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Ciasto przełożyć na wysypany mąką blat. Zagniatając ciasto partiami dodawać oliwki i pomidory. Palcami rozcierać farsz po całym cieście, zakładać ciasto na siebie kilka razy.
Chcąc uniknąć ciągłego podsypywania blatu mąką, posmarować powierzchnię ciasta i blatu, olejem ze słoiczka z suszonych pomidorów. Wtedy ciasto nie będzie się przyklejało.
Nie trzeba się sztywno trzymać przepisu. Robiąc chleb kieruj się intuicją. Zagniataj ciasto spokojnie i bez pośpiechu, może zdarzyć się tak, że oliwki będą odklejać się od ciasta.
Dodatków do ciasta nie powinno być za dużo, by chleb ”nie siadł”. Wyrabiając ciasto starać się łączyć wszystkie składniki, poklepywać ciasto, tak by stanowiło jednolitą gładką masę.

Foremkę wysmarować margaryną do pieczenia, uformować ciasto oklepując je dłońmi z każdej strony. Przełożyć do formy, wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut, aż skórka uzyska złoty kolor.

Podawać jako dodatek lub tylko z jakimś smarowidłem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *