Zapiekanka z ziemniaków

ziemniaki zapiekaneZapiekanka z ziemniaki może być hitem wśród gości. Wielkość tego dania może być podwojona przez dodanie kapusty pekińskiej. Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej, a dnia następnego po prostu odgrzać przed podaniem.

Składniki

  • od 7 do 9 średnich ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 szklanka zimnej wody
  • ½ łyżeczki śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 1 średnia cebula  pokrojona w cienkie plasterki
  • ¼ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 puszka (240g) kremu z pieczarek (lub ugotowane i zmiksowane pieczarki)
  • ok. 150g twardego żółtego sera

Przygotowanie

Do brytfanny wrzucić pokrojone w plasterki ziemniaki, 1 szklankę wody i ½ łyżeczki śmietany.
W połowie układania ziemniaków, posmaruj je łyżką masła. Na górze ułóż drugą połowę ziemniaków, połowę cebuli , połowę mąki, połowę soli i połowę pieprzu.
Znów posmaruj 1 łyżką masła.
Powtórz warstwy i wykorzystaj ostatnią łyżkę masła na wierzchu.
Przykryj i piecz w temperaturze 180 stopni przez 3 – 3 i pół godziny.
Dodaj ser około 30 minut przed końcem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

17 + 13 =