Zapiekanka z ziemniaków

ziemniaki zapiekaneZapiekanka z ziemniaki może być hitem wśród gości Wielkość tego dania może być podwojona przez dodanie kapusty pekińskiej.

Składniki

– od 7 do 9 średnich ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
– 1 szklanka zimnej wody
– ½ łyżeczki śmietany
– 3 łyżki masła
– 1 średnia cebula  pokrojona w cienkie plasterki
– ¼ szklanki mąki
– 1 łyżeczka soli
– ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 1 puszka (240g) kremu z pieczarek (lub ugotowane i zmiksowane pieczarki)
– ok. 150g twardego żółtego sera

Przygotowanie

Do brytfanny wrzucić pokrojone w plasterki ziemniaki, 1 szklankę wody i ½ łyżeczki śmietany.
W połowie układania ziemniaków, posmaruj je łyżką masła. Na górze ułóż drugą połowę ziemniaków, połowę cebuli , połowę mąki, połowę soli i połowę pieprzu.
Znów posmaruj 1 łyżką masła.
Powtórz warstwy i wykorzystaj ostatnią łyżkę masła na wierzchu.
Przykryj i piecz w temperaturze 180 stopni przez 3 – 3 i pół godziny.
Dodaj ser około 30 minut przed końcem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *