Co zawierają płatki orkiszowe?

tapePłatki orkiszowe powstają ze zgniecionych ziaren orkiszu. Zawierają wiele cennych minerałów i witamin. Dzięki temu sprzyjają poprawie odporności organizmu oraz pomagają zwalczać infekcje. Osoby preferujące zdrowy styl życia powinny wobec tego uwzględnić w codziennej diecie właśnie ten rodzaj płatków.

Skład płatków orkiszowych

W płatkach orkiszowych znajdują się takie składniki jak: węglowodany, składniki mineralne i tłuszcze. Dodatkowo, płatki orkiszowe to niezastąpione źródło: białka, błonnika, żelaza, wapnia, witamin z grupy B oraz PP. Regularne spożywanie płatków orkiszowych sprawi, że włosy i paznokcie nie będą łamliwe. Poza tym, poprawi się praca narządów w organizmie. Płatki orkiszowe zaleca spożywać się osobom po zawałach oraz diabetykom. Dowiedziono bowiem, że produkt ten obniża poziom cholesterolu we krwi. W płatkach orkiszowych znajduje się rodanid, substancja czynna działająca jak naturalny antybiotyk. Wykazuje on przeciwbakteryjne właściwości. Jako, że znajduje się on w kobiecym mleku, to można mieć pewność, że analogicznie, spożywanie płatków orkiszowych sprawi, że małe dzieci będą skutecznie chronione przed infekcjami wirusowymi. Wzmocniony zostanie bowiem solidnie ich układ odpornościowy.

Systematyczne spożywanie płatków orkiszowych

Tak cenny dla organizmu skład płatków orkiszowych powoduje, że osoby, które będą je regularnie spożywać na co dzień będą czuły się o wiele lepiej. Płatki można jeść na wiele sposobów, zarówno po zagotowaniu, jak i na surowo. Doskonale będą komponować się z jogurtami, mlekiem i owocami, a także sprawdzą się jako składnik musli. Wobec tego, warto wprowadzić je do codziennego jadłospisu jako w pełni wartościowe śniadanie. Kupując płatki orkiszowe, dobrze będzie sugerować się producentem, jakim jest Kupiec. To firma, która sprzedaje super food w Polsce już od dawna i faktycznie ich produkty wyróżniają się najlepszym składem na rynku. Spożywanie wartościowych posiłków powinno stać się priorytetem wszystkich osób, którym zależy na doskonałej formie.

One comment

  1. Maria pisze:

    Orkisz jest zbożem, które znane jest od setek lat. Jego historia sięga bowiem czasów starożytnych. Uprawiano go wtedy m.in. w rejonach Egiptu i Bliskiego Wschodu. W Rzymie spożywany był przez gladiatorów i uczestników igrzysk olimpijskich. Choć w późniejszym czasie orkisz został nieco zapomniany, do łask przywróciła go przeorysza klasztoru Benedyktynów – Hildegarda z Bingen.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiem − sześć =