Zioła – Wierzbówka i Waleriana

Ostatnia część o popularnych ziołach.

wierzbowkaWierzbówka kiprzyca

Wierzbówka kiprzyca – (epilobium angustifolium) pochodzi z rodziny wiesiołkowatych. Jest to roślina spotykana na terenie całej Polski, porasta najczęściej obrzeża lasów, polany, wyręby, przydroża. Jest rośliną od dawna znaną i cenioną w Chinach i Tybecie.

Liście wierzbówki kiprzycy zawierają sporą garbników, witaminę C, śluzy, cukry, flawonidy (kwercetynę, kempferol) oraz alkaloidy. Kłącza wierzbówki można stosować jako środek dezynfekujący i wspomagający gojenie, a także przy stanach zapalnych jamy ustnej i chorobach dziąseł ( należy żuć świeże i umyte kłącza).

Napar z liści wierzbówki jest dobrym środkiem uspokajającym, zalecanym przy bólach głowy o charakterze migrenowym, oraz przy leczeniu bezsenności o podłożu nerwicowym. Napar przygotowujemy zalewając 1 łyżeczkę suszu szklanką wrzątku i parząc pod przykryciem 15 – 20 minut. Pić 2 – 3 razy dziennie po pół szklanki.

walerianaWaleriana – Kozłek lekarski

Kozłek lekarski popularnie zwany walerianą (valeriana officinalis) jest popularną byliną występującą na terenie całej Polski. Surowcem leczniczym w walerianie jest kłącze, które zawiera wiele biologicznie aktywnych substancji: garbniki, żywice, kwasy organiczne (walerianowy, mrówkowy, stearynowy), glikozyd waleryd i waleropaty. Podstawowymi lekami przygotowywanymi na bazie kłącza waleriany są: nalewka i intrakt (dostępne w aptekach i sklepach zielarskich).

Oba preparaty działają silnie uspokajająco, przynoszą ulgę w zaburzeniach pracy serca spowodowanych stanami nerwicowymi, mają także słabe właściwości rozkurczające. Kozłek zalecany jest przy wyczerpaniu psychicznym, bezsenności, stanach napięcia nerwowego, stanach lękowych, zaburzeniach rytmu serca, oraz pomocniczo w nerwicach wegetatywnych. Stosowany jest przy stanach skurczowych obwodowych naczyń krwionośnych, pęcherzyka i przewodów żółciowych, oraz moczowodów.

Odwar przygotowujemy z suszonych rozdrobnionych kłączy. Jedną łyżeczkę suszu zalewamy szklanką wody, gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Pić ½ szklanki 2-3 razy dziennie.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *