Zupa grzybowa z porem

grzybowaPora w sam raz na grzyby, wi臋c zr贸bmy dzi艣 grzybow膮 z porem 馃檪

Sk艂adniki

– 300 g grzyb贸w (dob贸r grzyb贸w wedle gustu)
– 3 szklanki bulionu wegetaria艅skiego
– 1/2 szklanki 艣mietany 36%
– 2 pory
– 2 艂odygi selera naciowego
– 1 jab艂ko
– 5 艂y偶ek octu jab艂kowego
– 3 艂y偶ki mas艂a
– 1/2 艂y偶eczki suszonego tymianku
– s贸l, 艣wie偶o zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

Por umy膰, bia艂e i blado zielone cz臋艣ci pokroi膰 w cienkie plasterki. Seler umy膰 i pokroi膰. Jab艂ko obra膰 i pokroi膰 w kostk臋.
Bulion wla膰 do du偶ego garnka i zagotowa膰. Doda膰 cz臋艣膰 grzyb贸w, doprowadzi膰 do wrzenia i gotowa膰 przez 15-20 minut na ma艂ym ogniu. Je偶eli zbiera si臋 szum, nale偶y go zbiera膰 za pomoc膮 艂y偶ki cedzakowej.
W mi臋dzyczasie na rozgrzanej patelni, roztopi膰 mas艂o, sma偶y膰 pora i selera, a偶 b臋d膮 mi臋kkie, przez oko艂o 8 minut.
Doda膰 reszt臋 grzyb贸w i przesma偶y膰 z warzywami przez 2 minuty, a nast臋pnie doda膰 jab艂ko i sma偶y膰 jeszcze przez kilka minut, a偶 b臋d膮 mi臋kkie. Po czym prze艂o偶y膰 wszystko do garnka z bulionem. Doda膰 ocet jab艂kowy, tymianek oraz 艣mietan臋. Ca艂o艣膰 doprawi膰 sol膮 i pieprzem. Gotowa膰 przez 25 minut. Zup臋 mo偶na zmiksowa膰 na krem, jednak najpierw nale偶y wyci膮gn膮膰 kurczaka.
Gotow膮 zup臋 podawa膰 posypan膮 艣wie偶o posiekan膮 natk膮 pietruszki z dodatkiem chrupi膮cych grzanek.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

5 × cztery =