Zupa krem cebulowy z szafranem

zupa z szafranem

Szafran to przyprawa pochodząca z krokusa szafranowego, botanicznie znanej jako Crocus sativus. Kwiaty tego krokusa wykorzystywane są do uzyskania szafranu. Proces ten jest skomplikowany, ponieważ każdy krokus zawiera tylko trzy czerwone nitki zwane znaczkami, które są właściwą częścią szafranu.

Szafran kojarzy się z czymś ekskluzywnym. Nic dziwnego, bo cena kilograma może przekraczać 30 tys. zł. Ale my potrzebujemy go tylko odrobinę. W moim sklepie opakowanie 0,5 g kosztuje 8 zł.

Składniki

  • 1 litr bulionu wegetrińskiego
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 4 żółte papryki
  • 3 cebule szalotki
  • 1 żółta cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler naciowy
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • garść świeżej natki pietruszki
  • kilka lisków świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Cebulę obrać z łupiny i posiekać.
Marchew obrać i pokroić na ćwiartki. Seler umyć i pokroić.
W dużym garnku na średnim ogniu, rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, paprykę, marchewkę i seler, po czym smażyć, stale mieszając przez około 7 minut. minuty, aż do lekkiej karmelizacji.
Wlać bulion oraz dodać sok z cytryny i szafran, po czym doprowadzić do wrzenia. Potem zmniejszyć ogień, następnie przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Zdjąć z ognia.
Za pomocą łyżki cedzakowej, przenieść do blendera paprykę, cebulę, marchew i seler, wlać odrobinę bulionu i zmiksować.
Następnie wlać mus ponownie do garnka i wstawić na średni ogień. Dodać śmietanę i tymianek, doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia przez 10 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Gotowy krem podawać posypany świeżo posiekaną natką pietruszki lub drobno krojoną czerwoną i zieloną papryką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście + jeden =