Zupa z soczewicy

To pożywna, ale lekka zupa. Można ją wzbogacić dodając ziemniaki (pokrojone w kostkę, na 15 minut przed końcem gotowania). Polecamy zwłaszcza na jesienne i zimowe dni, gdy mamy wielką ochotę na coś ciepłego.

SkładnikiZupa z soczewicy

1 łyżka oliwy z oliwek,
1 cebula pokrojona w piórka,
2 marchewki pokrojone w półplasterki,
1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę,
1/2 niewielkiego selera pokrojona w kostkę,
1/2 pomidora pokrojonego w kostkę,
1 warzywna kostka rosołowa,
1 szklanka zielonej soczewicy (suchej),
2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki,
1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
1 szczypta kminu rzymskiego,
sól i pieprz,
1 litr wrzątku

Przygotowanie

W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć na niej cebulę, aby była miękka. Dodać marchew, pietruszkę i selera i kontynuować podsmażanie. Kiedy warzywa lekko zmiękną zalać całość wrzątkiem (aby przykryć warzywa) i dodać kostkę rosołową. Gotować 10 minut. Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Dodać do gotujących się warzyw. Gotować 25 minut, aż będzie prawie miękka. Dodać przecier pomidorowy, pomidora, czosnek, kumin, sól i pieprz. Gotować jeszcze 10 minut lub tyle, by soczewica zupełnie zmiękła, a zupa zgęstniała. Zupa będzie gęstnieć, a wtedy należy dolewać gorącej wody, aby nie przywierała. Nie powinna być jednak zbyt wodnista, ale konsystencją ma przypominać gulasz. Gotowe, życzymy smacznego!

Comments are closed.