3 pomysły na wegańskie desery
Często zdarza się ochota na coś słodkiego, ale nie zawsze pomysły na to co zjeść, a w sklepach nie łatwo znaleźć wegańskie opcje. Dlatego przedstawiamy 3 ciekawe pomysły na domowe desery.
Lody bananowo-czekoladowe
To prosty i szybki przepis na domowe lody. Przygotujesz je z zamrożonych, dowolnych owoców i ulubionych dodatków. Przedstawiamy opcję z bananami, ale maliny i truskawki również pasują do tego przepisu.
Składniki:
- 3 duże, bardzo dojrzałe banany (ok. 410g)
- 90g czekolady gorzkiej 64%
- 25g prażonych orzechów laskowych
- 3 łyżeczki ciemnego kakao
- 2 łyżki napoju sojowego
Przygotowanie:
Dojrzałe banany pokrój w plastry i przełóż do plastikowego pojemnika. Wstaw do zamrażarki na minimum 3 godziny. Drobno posiekaj orzechy laskowe i czekoladę. Do blendera przełóż zamrożone banany, gorzką czekoladę. orzechy, kakao i napój sojowy. W blenderze wymieszaj wszystkie składniki na kremową masę i od razu podawaj.
Sernik Oreo
Wegański sernik przypomina torcik pełen ciasteczek i malin, natomiast jego smak jest bardzo delikatny. Wszystko za sprawą tofu, będącego znakomitą alternatywą dla twarogu. Tofu ma sernikową konsystencję oraz tendencję do wchłaniania smaku pozostałych dodatków.
Składniki
Spód:
- 140g ciasteczek oreo (13 ciasteczek)
- 35g rozpuszczonego oleju kokosowego
- szczypta soli
Masa serowa:
- 280g tofu naturalnego
- 30g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 400g jogurtu sojowego
- 150ml wody
- 5g agaru (2 płaskie łyżeczki)
- 4 ciasteczka oreo
Do dekoracji:
- 200g śmietanki kokosowej
- 15g cukru pudru
- 4 ciasteczka oreo
- kilka malin
Przygotowanie
Spód:
Dno okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj olejem kokosowym. Oddziel ciastka od nadzienia i przełóż je do miseczki, nadzienie przyda się później. Pokrusz ciasteczka. Dodaj do nich olej kokosowy, sól i zmiksuj. Przełóż masę na tortownicę i dociśnij łyżką. Odstaw do lodówki.
Masa serowa:
Do miksera przełóż odciśnięte z wody tofu, cukier puder, sok z cytryny, pastę waniliową i nadzienie z ciasteczek. Dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj jogurt sojowy i ponownie zmieszaj. Do garnka przelej wodę i wsyp agar. Rozmieszaj, a następnie zagotuj ciągle mieszając. Dodaj 2 łyżki masy z tofu i jogurtu sojowego, podgrzewaj jeszcze przez minutę. Do masy z tofu i jogurtu dodaj gorącą masę z agarem i od razu zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj pokruszone ciasteczka, wymieszaj i przełóż na spód. Odstaw na około 10 minut. W tym czasie masa odrobinę stężeje.
Dekoracja:
Pokruszonymi ciasteczkami udekoruj wierzch ciasta. Ubij śmietankę kokosową z cukrem pudrem. Przełóż śmietankę do rękawa cukierniczego i wykonaj rozetki na brzegach sernika. Krem ozdób kilkoma pokrojonymi ciasteczkami i malinami. Wstaw ciasto do lodówki jeszcze na 3 godziny. Podawaj schłodzone.
Chałwa
Aby dokładnie zmielić ziarna, potrzebujesz przede wszystkim dobrego młynka do kawy lub malaksera. Do masy dodajesz syrop z agawy lub miód oraz karmel, który spulchniony jest dodatkiem sody oczyszczonej. Przepis dla prawdziwych pasjonatów cukiernictwa!
Składniki:
- 200g sezamu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 130g cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 30ml syropu z agawy lub miodu
Przygotowanie:
Sezam przełóż na patelnię i delikatnie podpraż, następnie zmiel na pastę. Zmielony sezam przełóż do robota kuchennego. Dodaj pastę z wanilii i wymieszaj za pomocą końcówki do ucierania. Na patelnię przesyp cukier i dodaj wodę. Podgrzewaj do momentu, aż cukier zacznie brązowieć. Uwaga, żeby nie mieszać karmelu! Następnie odstaw patelnię, dodaj łyżeczkę sody i wymieszaj. Przelej szybko masę karmelową do zmielonego sezamu i ucieraj na wysokich obrotach. Na koniec dodaj syrop z agawy i wymieszaj. Przełóż masę na papier do pieczenia i uformuj wałek. Zawiń papier lekko dociskając i wstaw do lodówki na kilka godzin.