3 przepisy na tofu z grilla
PIKANTNE STEKI Z TOFU
Składniki: 2 kostki tofu naturalnego (2 x 185 g) lub wędzonego (2 x 155 g), 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki musztardy, pół łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżka tymianku lub majeranku
Tofu pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Cebule posiekać, dodać zmiażdżony czosnek i pozostałe składniki marynaty. Wymieszać, w razie potrzeby dodać 3 – 4 łyżki wody. Plastry tofu zanurzać w marynacie, układać w misce i zalać pozostałym sosem. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny (im dłużej, tym lepiej). Grillować na rumiano z obu stron, polewając po wierzchu marynatą.
SZASZŁYKI Z TOFU I WARZYW
Składniki: 2 kostki tofu naturalnego (2 x 185 g) lub wędzonego (2 x 155 g), 10 małych lub 5 dużych cebul, 10 – 15 niedużych pieczarek, 1 świeża papryka, olej, sos sojowy lub przyprawa do zup, zioła do pizzy lub oregano.
Tofu pokroić w kwadratowe plastry, cebulę i pieczarki na pół lub na ćwiartki, paprykę w nieduże kwadraty. Nakładać na patyczki do szaszłyków tofu na zmianę z warzywami, skropić sosem sojowym, posmarować olejem, oprószyć ziołami. Grillować równomiernie z 2 – 3 stron. Podawać z musztardą lub ketchupem.
ZIEMNIAKI PIECZONE Z TOFU
Składniki: 1 kostka tofu wędzonego (155 g), 8 średnich ziemniaków, olej, sos sojowy lub przyprawa do zup, majeranek lub tymianek, pieprz
Tofu pokroić w kwadratowe plastry, ziemniaki dokładnie umyć i nakroić trójkątne kieszonki. Nakładać w nacięcie tofu obficie skropione sosem sojowy, wsypywać przyprawy. Napełnione ziemniaki smarować olejem, zawijać pojedynczo w folię aluminiową i piec przez około 1 – 1,5 godz. w żarze ogniska lub na grillu, obracając co 10 – 15 minut.
Zobacz również inne przepisy wegańskie na FajneGotowanie.pl.