3 wegańskie przepisy z kuchni azjatyckiej
Stir fry ze szparagami i tofu
Składniki
- 250g tofu
- 500g zielonych szparagów
- 40g suszonych pomidorów
- 100g cebuli (ok 1 cebula)
- 2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- zioła prowansalskie
Przygotowanie
- Tofu odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć oraz przykryć ręcznikiem papierowym. Ręczniki zmienić kilka razy w razie potrzeby.
- Szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Następnie kroimy cebulę, tofu i pomidory.
- Smażyć należy na tylko mocno rozgrzanym oleju. Gdy uzyska odpowiednią temperaturę smażymy na nim krótko tofu, tylko do momentu jego zarumienienia, po czym zdejmujemy z patelni i nakładamy szparagi.
- Po upływie około 2 minut dodajemy cebulę, sos sojowy oraz ponownie tofu i smażymy przez chwilę.
- Na koniec dodajemy zioła prowansalskie, a także suszone pomidory i dokładnie mieszamy.
Wegetariańskie ramen
Składniki
Bulion:
- 2 garści suszonych grzybów shitake
- 2 garści suszonych grzybów leśnych
- 2 marchewki
- Kawałek pora
- 1 pietruszka
- Kawałek kombu lub 2 listki norki lub 1 łyżeczka glonów wakame
- 2 cebule
- Imbir
Tare:
- 5 łyżek sosu sojowego jasnego
- 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki koncentratu grzybowego (opcjonalnie)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150ml wody
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru
- 1 łyżeczka pasty miso
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka glonów wakame lub 2 listki nori (opcjonalnie)
Topping:
- Pieczona dynia hokkaido
- Zamiennik mięsa (do wyboru)
- Plastry tofu
- Makaron do ramen
- Olej sezamowy lub olej chili
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na bulion umieścić w garnku, zalać ok. 1,5l wody i odstawić na kilka godzin lub na noc.
- Wcześniej można przygotować również dynię. Małą dynię hokkaido przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry, następnie ułożyć na papierze do pieczenia z dodatkiem soli i oleju. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15-20min czyli do miękkości.
- Po odczekanym czasie zagotuj bulion, gotuj go na wolnym ogniu przez ok. 40 minut do godziny, po czym odcedź.
- Wszystkie składniki tare powoli podgrzewać w garnku, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym odstawić na bok na czas gotowania bulionu.
- Na patelni przygotuj dowolne mielone wegańskie. Podsmaż swoje mielone na oleju i dopraw jasnym sosem sojowym.
- Ugotuj makaron na ramen.
- Do miski daj 2 łyżki tare na dno, następnie dodaj makaron, zalej bulionem, lekko wymieszaj. Ułóż tofu (np. marynowane w chili), posyp zamiennikiem mięsa, dodaj plastry pieczonej dyni i wykończ wybranym olejem smakowym (np. sezamowym).
Sajgonki z tofu i z orzechowym sosem
Składniki
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 180g naturalnego tofu pokrojonego w cienkie słupki
- 2 garści szpinaku
- Trochę czerwonej kapusty, drobno posiekanej (dla koloru)
- 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
- 1 jabłko lub gruszka, pokrojone w słupki
Marynata do tofu:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego lub soku z limonki/cytryny
- 1 łyżeczka czegoś słodkiego
- 1 łyżeczka ostrego sosu
Dip z masła orzechowego:
- 1 czubata łyżka gładkiego masła orzechowego
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka czegoś słodkiego1 łyżeczka ostrego sosu
- 1 łyżeczka octu ryżowego lub soku z limonki/cytryny
Przygotowanie
- Zamarynuj tofu – pokrój w cienkie słupki, dodaj marynatę i wsadź do lodówki na jakąś 1h
- Papier ryżowy namocz w ciepłej wodzie ok. 5s odłóż na bok i odczekaj ok. 30s
- Ułóż warzywa, dodaj po 2 słupki tofu i zawijaj. Ostrożnie i nie za dużo dawać do papieru, bo może się przerwać.
- Zrób dip z masła orzechowego mieszając wszystkie składniki do niego.