Arbuzowe smoothie
Idą cieplejsze dni, a arbuz jest owocem nierozerwalnie kojarzącym się z gorącymi letnimi miesiącami.
Co ciekawe, arbuz w 92 procentach składa się z wody. Do tego zawiera trochę witamin (głównie C i A) i składników mineralnych. A czy ma jeszcze jakieś właściwości ?
Oczywiście. Arbuza ceni się za dużą ilość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Zawiera także cytrulinę – aminokwas, który wspomaga wydalanie amoniaku z organizmu. Dzięki temu wspomaga pracę serca i przyśpiesza proces regeneracji mięśni.
To bardzo zalecane po intensywnym treningu. No i woda, która naturalnie gasi pragnienie.
Składniki
- 1 kg arbuza, schłodzonego i pokrojonego
- 1 limonka
- 1 szklanka mleka
- 100 ml jogurtu
- liść mięty
Przygotowanie
Arbuza wkładamy do blendera, miksujemy na gładką masę, dodajemy sok z limonki, mleko i jogurt, miksujemy, aż składniki się połączą.
Przelewamy do szklaneczki. Dekorujemy mięta, która nadaje też niepowtarzalnego aromatu i…
Gotowe 🙂
Proste i szybkie.
PS. Arbuzy już pojawiły się w hipermarketach. Nie zapomnijcie i promocjach na www.qpony.pl 😉
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Dla Ciekawskich
Pierwsze wzmianki na temat uprawy arbuza pochodzą już z czasów starożytnego Egiptu. Dowodem na to są malowidła ścienne z tym owocem znalezione w starożytnych grobowcach. Obecnie jednak uważa się, że ojczyzną arbuza jest Afryka. Do Europy owoc ten przywędrował na przełomie XI i XII wieku za sprawą wypraw krzyżowych. Do naszego kraju trafił zaś dopiero ok. 500 lat później. Obecnie hodowanych jest ponad tysiąc dwieście odmian arbuzów w dziewięćdziesięciu sześciu krajach na całym Świecie. Głównymi eksporterami tego owocu są Chiny i Turcja, gdyż tam jest najbardziej optymalny klimat do jego uprawy.