Babeczki cynamonowe
Mam nadzieję, że spaliliście już świąteczno-sylwestrowe kalorie i znów macie ochotę na coś słodkiego.
Składniki
- 300 g mąki
- 125 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru białego
- 1 jajko
Przygotowanie
Jajka roztrzepać w miseczce.
W osobnej miseczce roztrzepać jajko, którym będziemy smarować babeczki.
Masło pokroić w kostkę.
W miseczce połączyć drożdże, mleko i cukier puder. Odstawić na 5 minut, aż się spienią.
W osobnym naczyniu lub na blacie wymieszać mąkę, cynamon i sól, zrobić dołek w środku. Wlać mieszaninę drożdży i jajek. Za pomocą łyżki lub rąk mieszać, aż się połączą. Na posypanej mąką powierzchni, ugniatać ciasto przez 5 minut lub, aż będzie gładkie.
Dodać 2-3 kawałki masła do ciasta, wyrabiać, aż dobrze połączy – podobnie jak przy robieniu mazurka. Ponownie dodać kostki masła, zagnieść, po czym przełożyć do miski i przykryć folią. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż ciasto podwoi swoją wielkość.
Nastawić piekarnik na temperaturę 200 stopni.
Przygotować foremki na muffiny.
Ponownie zagnieść ciasto, podzielić na porcje. Każdy kawałek uformować ciasta w gładką kulę i umieścić w foremce.
Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, na 15 minut do wyrośnięcia.
Każdą babeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec przez około 20 minut lub do złotego koloru.
Gotowe babeczki podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej z dodatkiem masła i dżemu lub polane lukrem.
Więcej przepisów wegetariańskich radzimy szukać na portalu https://smakota.pl/dieta-wegetarianska/