Babeczki kawowe
Ciasto:
- szklanka mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- jajo
- żółtko
- pół kostki (120 gramów) margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 4 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- dżem morelowy
Składniki ciasta posiekać nożem, szybko zagnieść i wstawić na 30 minut do lodówki. Foremki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wylepić ciastem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i upiec na złoto.
W czasie gdy babeczki będą się piekły, przygotować krem. Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody i lekko przestudzić. W rondelku utrzeć żółtka z cukrem na gęstą białą masę i rozprowadzić ciepłą kawą. Ustawić rondelek na płytce i podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas ubijając masę trzepaczką. Gdy zgęstnieje do konsystencji budyniu, zestawić z ognia. Upieczone babeczki ostrożnie wyjąć z foremek, ostudzić, wypełnić nadzieniem kawowym i odstawić. Każdą udekorować dżemem morelowym.