Babeczki orzechowe
Czy wiecie, że orzechy włoskie zastępują w diecie z powodzeniem ryby! Jak to możliwe ?
Jedne i drugie zawierają dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Dodatkowo zawarty w nich koenzym Q10 pomaga zmniejszyć cholesterol LDL, a L-arginina rozszerza naczynia krwionośne.
Ponownie dzięki informacjom o promocjach na www.qpony.pl udało mi się zrobić tanie zakupy. Tym razem z Kauflandzie.
Chwile poszukałam w przepisach mojej babci i udało mi się znaleźć przepis na babeczki orzechowe.
Na marginesie babeczką nazywamy niewielkie ciastko w papierowej foremce (po angielski cupcake). Nazwa ta wywodzi się z połączenia dwóch angielskich wyrazów cup (filiżanka) i cake (ciasto). Nazwa, jak sama wskazuje oznacza ciasto, które może zmieścić się w filiżance. Niektóre źródła podają, że nazwa pojawiła się w XIX wieku w cechu ówczesnych cukierników, którzy używali filiżanek, jako miarek ilości składników potrzebnych do przygotowania ciasta.
Składniki
- 250 g mąki razowej
- 50 g mąki pszennej
- 100 g orzechów włoskich
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka dżemu morelowego
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- łyżeczka aromatu waniliowego
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Potrzebne będą papierowe foremki do pieczenia.
Orzechy włożyć do woreczka foliowego i rozdrobnić za pomocą tłuczka do mięsa. Następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię i uprażyć, mieszając, żeby się nie przypaliły.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
Do miski wsypać mąkę razową i pszenną, proszek do pieczenia gałkę muszkatołową i sól. Wszystkie składniki wymieszać, po czym dodać uprażone orzechy.
W osobnej małej miseczce połączyć dżem, jajka, cukier, olej i aromat waniliowy i dodać do mąki.
Gdy ciasto jest już wyrobione, wysmarować foremki masłem, następnie napełnić je masą do około 3/4 wysokości.
Piec przez 15 minut.