Bazylia pospolita
Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) to jednoroczna roślina z rodziny jasnotowatych, ceniona za swój intensywny aromat i wszechstronne zastosowanie. Jej nazwa wywodzi się od greckiego słowa „basileus”, oznaczającego króla, co podkreśla jej wyjątkowe miejsce wśród ziół.
Wikipedia, wolna encyklopedia
Pochodząca prawdopodobnie z tropikalnych obszarów Afryki, obecnie nie występuje dziko, lecz jest powszechnie uprawiana na całym świecie.
W kuchni stanowi nieodłączny składnik wielu potraw, zwłaszcza w rejonie Morza Śródziemnego, a jej właściwości lecznicze były doceniane już w starożytności.
Bazylia pospolita to jedno z powszechnie używanych ziół o bardzo aromatycznych liściach. Jest rośliną jednoroczną, o łodydze wzniesionej i rozgałęzionej, osiągającej do 50 cm wysokości.
W Polsce bazylia nie rośnie dziko.
Właściwości lecznicze bazylii
Lecznicze właściwości bazylii znane były już w starożytności. Opisywano je w staroindyjskich księgach, a także w dziełach Teofrasta, Hipokratesa, Dioskuridesa i innych greckich uczonych. Stosowano je przez wieki do kąpieli odświeżających oraz jako środek pobudzający wydzielanie soku żołądkowego i regulujący trawienie.
Ponadto w schorzeniach nerek i pęcherza oraz do płukania w zapaleniu jamy ustnej i gardła, a także po ukąszeniu owadów. Bazylia wykazuje działanie rozkurczające i wykrztuśne. Wyciągi z ziela stosowane są w zaburzeniach trawienia i stanach zapalnych błon śluzowych.
Działa również uspokajająco na system nerwowy. Reguluje trawienie i działa wiatropędnie, zapobiega wzdęciom, działa antyseptycznie i wzmacniająco. Obecnie w lecznictwie bazylia ma mniejsze zastosowanie. Stosuje się ją jako lek rozkurczowy ułatwiający trawienie w zaburzeniach przewodu pokarmowego i poprawiający apetyt. Reguluje bakteryjna florę jelitową, przeciwdziała wzdęciom i działa uspokajająco na system nerwowy.
Przetwory z bazylii
Przetwory z ziela bazylii stosowane są do wspomagającego leczenia uczucia pełności i wzdęć, wpływają korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, polepszają trawienie i są środkiem moczopędnym. Bazylia stosowana jest w chorobach górnych dróg oddechowych, kaszlu, zapaleniu dróg moczowych, nieżycie żołądka, zaparciach, zewnętrznie, do płukania gardła i kąpieli odświeżających, a także na trudno gojące się rany. W celach leczniczych napar z ziela bazylii lub nalewka są stosowane w schorzeniach pochodzenia nerwowego, przy bólach żołądka, wątroby i jelit, przy zaziębieniu i uporczywym kaszlu. Świeże liście lub sok stosuje się do nacierań po ukąszeniu przez owady, do przemywania w stanach zapalnych skóry, w grzybicy. Olejek eteryczny stosuje się jako dodatek do kąpieli w przypadku zmęczenia, w stanach przygnębienia i lęku oraz wyczerpania nerwowego.