Chłodnik
Parafrazując słowa piosenki Wałów Jagiellońskich:
„Gorące lato nadchodzi, a chłodnik przyjemnie chłodzi …”
Składniki
- 400 g buraków
- 250 ml maślanki
- 2 jajka (można pominąć jeśli ktoś nie jada)
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek kopru
- 1 duży jogurt naturalny
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- sól, pieprz
Przygotowanie
Wstawić wodę, ugotować jajka na twardo, następnie ostudzić, obrać i posiekać.
Liście botwiny umyć i posiekać. Zamiast siekać liście nożem, można je pociąć nożycami kuchennymi.
Buraki obrać i starkować na tarce o średnich oczkach. Rzodkiewkę umyć i starkować.
Koperek i szczypiorek umyć i posiekać.
W dużej misce wymieszać buraki, szczypiorek, koper, rzodkiewkę i jajka. Następnie wlać maślankę, jogurt i śmietanę, całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki minimum 30 minut.
Chłodnik podawać udekorowany jajkiem i świeżo posiekanym szczypiorkiem i koprem.