Ciasteczka dyniowe

Dyni posiada pomarańczowy, pyszny miąższ, który kryje się pod twardą skórą. Zawiera on mnóstwo beta-karotenu – barwnika obecnego też w marchwi. To właśnie beta-karotenowi dynia zawdzięcza swój jaskrawożółty kolor i działanie przeciwzapalne.

Przepis na te ciasteczka dyniowe jest dziecinnie prosty, a ich smak – nieziemski! W rozkwicie sezonu na dynię proponuję zrobić je przynajmniej raz. Są przy okazji źródłem zdrowia, witamin i pełnowartościowych składników odżywczych.ciasteczka dyniowe

Składniki

1 szklanka puree z dyni,
3/4 szklanki cukru,
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki rodzynek,
1/2 szklanki tłuszczu palmowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka cynamonu,
wanilia i szczypta soli

Przygotowanie

Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem. Margarynę roślinną miksujemy przez chwilę z cukrem. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy stopniowo suchą mieszankę, a na końcu wrzucamy rodzynki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ciasteczka formujemy w lekko omączonych rękach, gdyż ciasto jest klejące i układamy na papierze do pieczenia. Przygotowane formy wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasteczka 12-15 minut, aż będą złote. Schłodzone można przybrać rozpuszczoną, gorzką czekoladą i pestkami dyni. Pycha!

Comments are closed.