Ciastka z masłem orzechowym
Dziś coś w Amerykańskim stylu.
Składniki
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 kubek naturalnego masła orzechowego
1 szklanka syropu klonowego
1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżeczka sody
3/4 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W średniej misce połącz mąkę, sodę i sól.
W oddzielnej większej misce wymieszaj masło orzechowe, syrop klonowy, oliwę z oliwek i wanilię. Wlej mieszaninę do miski z mąką i mieszaj aż uzyskasz jednolitą masę.
Odstaw na 5 minut po czym jeszcze raz przemieszaj.
Ułóż na blasze pokrytej pergaminem do pieczenia. Możesz oczywiście powycinać rózne wzory – w zależności od posiadanych foremek.
(Uwaga: ciasto może być dość rzadkie. Jeśli chcesz, aby było gęstsze, powinno odpocząć około godzinę przed tym etapem).
Piecz przez 10-11 minut. Ostudzić pięć minut i gotowe.