Czarnuszka
Inna nazwa cumin noir, jest rośliną aromatyczną uprawianą w wielu krajach orientalnych. To małe ziele o niebieskawych kwiatach, z tej samej rodziny co jaskier, co roku rodzi dużą ilość czarnych ziaren bardzo aromatycznych i często obecnych w licznych potrawach orientalnych.
Olejek, który jest ekstraktem z tych ziaren posiada liczne właściwości: trawienne, obniżające obecność cukru we krwi, antyastmatyczne, wspierające funkcje odpornościowe organizmu.
I to właśnie ze względu na swoje zastosowanie w walce z problemami skórnymi olejek z czarnuszki jest znany ze swoich właściwości: antyseptycznych, przeciwzapalnych, zapobiegających grzybicom, jako naturalnego antybiotyku i antyalergicznych…
Właściwości olejku z czarnuszki można zawrzećw słowach proroka Mohammeda zawartych w księdze „Hadith” : „Olejek z czarnuszki leczy wszystkie choroby oprócz śmierci”.
Proces otrzymywania: pierwsze tłoczenie na zimno
Tłoczeniu podlega: ziarna
Nazwa botaniczna: Nigella sativa
Inne nazewnictwo: Cumin noir
Jakość: 100% czysty i naturalny, pierwsze tłoczenie na zimno, bez jakiejkolwiek obróbki chemicznej, jakość kosmetyczna i spożywcza
Właściwości organoleptyczne:
Wygląd: przezroczysta ciecz oleista
Kolor: zieleń brunatnawa
Zapach: korzenny, ostry, pikantny, bardzo charakterystyczny zapach
W dotyku: tłusty
Gęstość: 0,92
Wskaźnik zmydlania: 190-194
Kompozycja kwasów tłuszczowych:
- kwasy tłuszczowe wielo-nienasycone (AGPI lub AGE) lub witamina F: kwas linolowy (omega-6) (59.14%)
- kwasy tłuszczowe mono-nienasycone (AGMI): kwas oleinowy (omega-9) (21.11%)
- kwasy tłuszczowe nasycone (AGS): kwas palmitynowy (11.42%), kwas stearynowy (3.00%)
- kwasy tłuszczowe wielo-nienasycone (AGPI lub AGE) lub witamina F: kwas linolowy (omega-6) (57.78%)
- kwasy tłuszczowe mono-nienasycone (AGMI): kwas oleinowy (omega-9) (24.28%)
- kwasy tłuszczowe nasycone (AGS): kwas palmitynowy (3.93%), kwas stearynowy (4.07%)
Notatka odnośnie kwasu linolowego: kwas linolowy jest kwasem tłuszczowym wielo-nienasyconym, należącym do rodziny kwasów omega-6. Kwas ten nie jest syntetyzowany przez organizm i dlatego nazywa się go egzogennym kwasem tłuszczowym. Niedostatek kwasu omega-6 może skutkować wzmożoną suchością skóry i alergiami. Co do skóry, kwas ten jest wykorzystywany do tworzenia ceramidów. Bierze udział w odnowieniu lipidów epidermicznych i wzmaga właściwą spoistość komórek w skórze i pomiędzy nimi. Kwas linolowy pozwala zminimalizować ubytki wody w skórze, jednocześnie łagodząc i odżywiając.
Inne składniki aktywne:
- Olejek z czarnuszki (3%), którego tymochinon, para-cymen mają właściwości wspierające funkcje odpornościowe organizmu, antyseptyczne, przeciwzapalne, …
- Nigelline: stymulująca system trawienny i jelitowy,
- Nigellone: substancja rozkurczająca oskrzela i przeciwhistaminowa (antyalergiczna)
- Witamina E: naturalny antyoksydant
- Karotenoidy: substancje antyrodnikowe: chronić tkanki przed wyrodnieniem
- Minerały: żelazo, fosfor,…
Właściwości:
- Przeciwzapalne, łagodzi zarówno skórę podrażnioną jak i stany zapalne,
- Zabliźniające i przeciw rozprzestrzenianiu się infekcji skórnych
- Antyoksydanty, walczy przeciwko pojawianiu się wolnych rodników uszkadzających komórki, a przez to chroni skórę przed starzeniem się
- Odżywcze i regenerujące, nadaje giętkość i delikatność skórze,
- Pozwala utrzymywać opaleniznę przez dłuższy czas.
Wskazania:
Skóra z problemami: trądzik, czyraki; właściwości czyszczące zapobiegają tworzeniu się krostek i egzem na tle alergicznym. Leczy mikozy skórne (choroby na tle grzybiczym). Łagodzi bóle stawów.
Kuracja przeciw starzeniu się skóry zalecana dla każdego ty skóry, a w szczególności dla skóry suchej i wrażliwej.
Zastosowanie:
- Kremy, emulsje dla skóry młodej z problemami
- Mleczka do ciała łagodzące uczucie swędzenia
- Roll-on na wypryski
- Leczenie rewitalizujące i odżywcze twarzy
- Olejki do masażu łagodzące, uspokajające przeciw stanom zapalnym
Dzięki swoim właściwościom antyalergicznym i antyhistaminowym, olejek ten zmniejsza nadwrażliwość na alergeny wywołujące alergie.