Czy jedzenie płatków owsianych jest zdrowe?
Owsianka jest popularnym śniadaniem z wieloma entuzjastami, jak i wielu przeciwników. Wiadomo jest, że owsianka niesie ze sobą wiele korzyści dla naszego organizmu, jednak nie każdy wie jakie one faktycznie są i jak urozmaicić swoją dietę w płatki owsiane w ciekawy sposób.
Rodzaje płatków owsianych
Płatki owsiane i wszelkiego rodzaju produkty owsiane wytwarzane są z owsa siewnego. W sklepach znajdziemy różne rodzaje płatków owsianych: płatki owsiane zwykłe, które przed spożyciem należy ugotować, płatki owsiane górskie, dodatkowo rozdrabniane, które wymagają krótszej obróbki termicznej oraz błyskawiczne, które nie wymagają obróbki przed spożyciem.
Płatki owsiane właściwości i wartości odżywcze
Płatki owsiane są źródłem wielu składników odżywczych, jak potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku, a także błonnika, który wpływa na odpowiednie działanie układu pokarmowego, regulując pracę jelit oraz usprawniając procesy trawienne. Istotna jest także obecność rozpuszczalnych w wodzie beta-glukanów, które odpowiadają za korzystny wpływ na gospodarkę lipidową i węglowodanową. Regularne spożywanie płatków owsianych w znacznym stopniu zmniejsza również ilość wchłanianego cholesterolu do krwi. Jedzenie płatków owsianych na śniadanie zapewnia solidną porcję energii, 100 g produktu to około 370-380 kcal.
Jak wykorzystać płatki owsiane w kuchni
Płatki owsiane dają duże pole do popisu amatorom gotowania. Już najprostsze danie, czyli owsianka, może stanowić pyszny posiłek, z dodatkiem np. jogurtu, ulubionych owoców i bakalii. Z płatków owsianych można także przygotować wypieki, jak ciasteczka owsiane. Dla niektórych wygodniejszą alternatywą jest musli czy granola, jednak pomimo wygodniejszej formy i krótszego czasu przygotowania należy pamiętać, że granola zawiera w sobie cukier. Często takie mieszanki są wzbogacone także w inne, również zdrowe ziarna.
Ciasteczka owsiane
Składniki:
- 200 g płatków owsianych
- 100 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
- 2 średnie jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
Ciastka owsiane przepis
W misce umieść 200g płatków owsianych, 4 łyżki cukru, 2 czubate łyżki mąki pszennej oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Można opcjonalnie do miski dodać tez małą szczyptę soli lub też pół płaskiej łyżeczki cynamonu albo kakao.
Do miski z sypkimi składnikami wbij 2 jajka oraz dodaj 100g bardzo miękkiego masła. Zamiast masła możesz dodać roztopiony i przestudzony olej kokosowy. Całość dobrze wymieszaj. Ciasto będzie dość gęste. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj porcję wielkości małego orzecha włoskiego. Formuj kulkę i spłaszczaj ją na papierze.
Formę z ciasteczkami owsianymi wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia to od 15 do 20 minut, do zarumienienia ciastek. Ciastka można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu.
Przy współpracy z OneDayMore