Czy płatki śniadaniowe zawsze są zdrowe?
Kiedy myślisz o zdrowym i pożywnym śniadaniu, z pewnością jedno z twoich skojarzeń to płatki śniadaniowe. Łatwość przygotowania i szeroki wybór smaków to kolejne powody dla których to popularny sposób na poranny posiłek. Czy jednak na pewno są aż tak doskonałym rozwiązaniem?
Spójrz na skład
Niektóre mieszanki musli bądź płatki śniadaniowe dla dzieci zawierają dodatek cukru bądź syropu glukozowo-fruktozowego. Chociaż taki posiłek bezsprzecznie dostarczy nam energii, nie jest najzdrowszym wyborem.
Porównując wartości odżywcze pamiętajmy, że musli z owocami będzie zawierało naturalnie występujące w nich cukry. Kandyzowane owoce oprócz nich, będą także zawierać zwykły cukier, czasem także dodatkowe konserwanty. Orzechy dostarczają wartościowych składników, ale znacznie podbijają kaloryczność.
Zawartość błonnika także jest istotną wskazówką. Im wyższa, tym lepiej – ale bez przesady. Jeśli dostarczamy go sporo z innymi produktami z diety możemy zamiast wsparcia prawidłowego działania układu pokarmowego narazić się na wzdęcia.
Nie zapominajmy o problemach z tolerancją glutenu. Produkty które są go pozbawione mają na opakowaniach specjalne oznaczenia. Warto dodać, że reklamy płatków kukurydzianych, które chwalą się tym samym smakiem bez zawartości tej substancji to w dużej mierze chwyt marketingowy. Kukurydza nie zawiera i nigdy nie zawierała glutenu.
Jeśli się zastanowić, to okazuje się, że wybór zdrowych płatków to wcale nie jest prosta sprawa.
Najprostszym i najbezpieczniejszym wyborem była by owsianka. Brak dodatku cukru, konserwantów, bez glutenu. Nic smacznego, nic ciekawego. Czy na pewno?
Płatki owsiane nie muszą być nudne
Wystarczy znać sposoby na przygotowanie tzw. overnight oats. Wszystkie czynności wykonuje się wieczorem, przed pójściem spać. Pozwala to oszczędzić sporo czasu o poranku. Jak?
Podstawą każdego właściwie przepisu są płatki owsiane, które zalewa się wodą, mlekiem bądź sokiem. Jeśli mamy ochotę, jogurt też będzie odpowiedni. Do tak przygotowanej bazy dodać można wszystko: od odżywki białkowej przez bakalie, owoce i masło orzechowe po bardziej wymyślne dodatki typu puree z dyni. Świetnie sprawdza się także starta marchewka. Koniecznie z cynamonem. Całość, o ile nie dodaliśmy zbyt wielu słodkich dodatków można wzbogacić miodem bądź jakimś zamiennikiem cukru o mniejszej zawartości kalorii. Po wymieszaniu odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Rano czeka na nas gotowe, smaczne śniadanie.
Chociaż płatki śniadaniowe wydają się zdrowym wyborem, nie jest to takie proste jak się wydaje. Warto sprawdzić jak ze zwykłych płatków owsianych zrobić niezwykły posiłek i oszczędzić jeszcze trochę czasu na poranną drzemkę. Ilość kombinacji jest właściwie nieograniczona. Po prostu musisz tego spróbować.