Czy sałatka może być kaloryczna?

salatkaJakie sałatki są najzdrowsze? Które sałatki polecane w fast-foodach możemy zaproponować wybrednym smakoszom, jeśli nie maja aktualnie zbyt wiele czasu na to, aby spędzać popołudnia w kuchni?

To dobre pytania. Niewątpliwie należymy do grona narodów, którym trudno jest wyzbyć się zamiłowania do tradycji kulinarnych naszego kraju. Mam tu na myśli przywiązanie do klasycznego polskiego obiadu w postaci schabowego, buraczków oraz bogato obsypanych koperkiem ziemniaków. Wszystko to oczywiście tonące w rzece tłuszczu.

Bomba kaloryczna! Problemy z krążeniem! Nadwaga puka do Twoich drzwi! Ani się obejrzymy, a już nie jesteśmy w stanie ruszyć się z fotela, nie dopinamy spodni i nie potrafimy żyć aktywnie. Jeżeli chciałbyś zmienić nieco swoje nawyki żywieniowe, a nie chcesz rezygnować z całkowitej obecności mięsa w swoim jadłospisie – zdecyduj się na spożywanie sałatek z dodatkiem mięsa.

Maja one znacznie mniej kalorii od ziemniaków czy makaronów, poprzez które w naszych organizmach odkłada się tłuszcz. Gotowane mięso w połączeniu z warzywami daje lekkie połączenie, dzięki czemu posiłek przetrawiany w organizmie jest niezwykle szybko.

Zatem, czy sałatka może być kaloryczna?

Oczywiście, że może. Pamiętajmy jednak, iż ta kaloryczność w porównaniu z niejedną polską potrawą naszpikowaną tłuszczem wypada niezwykle korzystnie. Pomysłów na sałatki z dodatkiem mięsa znajdziesz wiele- w Internecie, w czasopismach lub w telewizyjnych programach. Dużą popularnością cieszy się klasyczna sałatka grecka. Mięso dodawane do niej składa się z piersi kurczaka obsmażanej, do tego sałata, pomidorki koktajlowe oraz ser feta. Coś wspaniałego! Jest to niezwykle prosty pomysł, ale nie można mu odmówić smaku, a także szybkości wykonania. Warto pamiętać o tym, iż podczas przygotowywania sałaty do sałatki- nie tniemy jej nożem. Sałatę należy rwać, ponieważ poprzez kontakt z metalem traci ona swoje wszelkie walory odżywcze.

Czy oprócz piersi z kurczaka można do sałatek dodawać także inne mięso?

Oczywiście! Polecamy Państwu także sałatkę na bazie szynki z indyka. Jest ona niezwykle prosta i smaczna. Do głębokiej miski wkładamy warstwami pokrojone w kostkę warzywa oraz szynkę. Obok szynki w misce mogą się znaleźć: jajka, zielony groszek, kukurydza, por krojony w delikatne plasterki, seler. Wszystkie te składniki powinny przez co najmniej jedną noc być przechowywane w lodówce pod przykryciem. Chodzi o to, aby całość kompozycji nabrała określonego zapachu i aby aromaty mięsno-warzywne połączyły się ze sobą. Na drugi dzień miesza się te wszystkie składniki z dodatkiem majonezu oraz musztardy. Bogato przyprawiona sałatka tego typu może okazać się prawdziwą ozdobą stołu podczas domowej uroczystości. Jeżeli nie przepadacie za szynką z indyka, równie dobrze możecie ja zastąpić innym rodzajem mięsa drobiowego, a nawet wołowego – wszystko zależy od Was.

Sałatka z dużą ilością pory dostarcza organizmowi wielu minerałów, a poza tym nadaje potrawie mocny oraz wyrazisty smak. Komponując składniki do sałatki zwróćcie zatem uwagę na to, aby por oraz seler stanowiły podstawę kompozycji całości potrawy.

I na koniec: mam nadzieję, że w końcu dojrzejesz do całkowitego odstawienia mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × 1 =