Czym jest młody zielony jęczmień?

Jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare L.) uprawiany jest od naprawdę dawna – w Netiv HaGedud w Izraelu znaleziono ziarna, które datuje się na lata 9970-9400 p.n.e.! Mimo, że nigdy nie przestaliśmy go uprawiać, zdążyliśmy zapomnieć, co dawała nam ta roślina. Ludzki organizm sam wie czego potrzebuje, więc nawet jeśli my nie jesteśmy tego świadomi, on będzie się tego domagał. Skoro jęczmień uprawia się przez tyle lat oznacza to, że spożywanie go jest niezwykle korzystne. Takie rośliny nazywamy superfood, gdyż są one zarówno pokarmem jak i ziołami leczniczymi.

zbożeA więc jakie oferuje korzyści?

Przede wszystkim, w 100g suszonej trawy jęczmiennej znajdziemy 514mg wapnia, gdzie dla porównania mleko da nam tylko 120 mg. Dzięki temu jest on, zaraz po maku, najlepszym łatwo dostępnym, roślinnym źródłem wapnia. Bogactwo młodego zielonego jęczmienia jest przeogromne, bo w nim znajdziemy także potas i mangan, a co jeszcze ważniejsze białko i błonnik. Ponadto, młody jęczmień zawiera aminokwasy egzogenne czyli te, których organizm nie jest w stanie wyprodukować sam, co jest w szczególności ważne dla wegetarian i wegan. Błonnik to około 15,6% masy jęczmienia, który zgodnie z podaniami amerykańskiej Agencji Żywności i Leków oraz kanadyjskiego Ministerstwa Zdrowia znacznie obniża zły cholesterol (LDL), chroniąc tym samym serce i układ krwionośny. Osiągnięte to zostało przy dziennym spożyciu 3g błonnika, gdyż taka dawka wystarcza, by przyspieszyć metabolizm tłuszczy oraz uregulować poziom cukru – jest to również kluczowe przy odchudzaniu i leczeniu cukrzycy. Dodatkowo znajdziemy w nim kompleks witamin z grupy B odpowiedzialnych za funkcjonowanie układu nerwowego, a także witaminy C i E oraz beta-karoten, prekursor witaminy A, które odpowiadają nie tylko za nasz układ odpornościowi, ale także za nasze oczy, skórę, włosy i paznokcie. Naturalne hormony, chlorofil i flawonoidy zawarte w jęczmieniu regulują poziom hormonów tarczycy, przywracają równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, łagodzą stany zapalne, bóle stawów, podnoszą odporność w walce z wirusami, działają przeciwnowotworowo, a także, co ciekawe, przeciwdepresyjnie.

Co na to nauka?

W 2012 roku opublikowane zostało badanie japońskich naukowców, w którym porównywano działanie trawy z młodego zielonego jęczmienia z antydepresantami. Myszy podzielono na dwie grupy – jednym podano antydepresant, a drugim młody jęczmień, a następnie poddano je testowi wymuszonego pływania (test Porsolta). W tym teście myszy zostają umieszczone w cylindrze z wodą, po czym mierzone jest po jakim czasie zaprzestają prób wyjścia. Obie grupy miały porównywalne wyniki, acz i tak lepsze niż grupa kontrolna, a także poziom neuroprzekaźników u obu grup wskazywał na działanie przeciwdepresyjne. U grupy młodego jęczmienia dodatkowo wzrósł poziom neuropeptydów odpowiadających za przetrwanie neuronów, co oznacza, że wykazuje on właściwości neuroprotekcyjne. Jak wiadomo, zioła potrzebują czasu, aby pokazać pełen potencjał, tak więc dłuższe użytkowanie niewątpliwie przyniesie lepsze efekty.

młody jęczmieńJak spożywać i gdzie nabyć?

Zielony jęczmień najlepiej zakupić w formie sproszkowanej trawy, którą później należy zalać wodą lub sokiem. Proszek nie może zostać zalany gorącą wodą, gdyż zniszczyłoby to wszystkie witaminy i enzymy. Najbezpieczniej jest nie przekraczać 60°C. Roztwór wypijamy około pół godziny przed posiłkiem, domyślnie dwa razy dziennie. Można go także stosować jako dodatek do dań, mając na uwadze ich temperaturę. Dla gwarancji jakości zawsze warto wybierać sklep producenta, dlatego dobrym wyborem jest zamówienie ich przez sklep internetowy Purasana.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście + 4 =