Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej – przepisy na zdrowie

dietaZdrowy styl życia to obecnie znacznie więcej niż liczenie kalorii i odchudzanie się, by zgubić nadmiar kilogramów. Doktor Ewa Dąbrowska wydała książkę, w której uczy, w jaki sposób komponować posiłki, by oczyścić organizm z toksyn, usprawnić działanie wszystkich narządów oraz zdrowo pozbyć się nadwagi.

Dieta, która leczy i oczyszcza

Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej w twardej oprawie to pozycja obowiązkowa w biblioteczce osób, które dbają o kondycję organizmu i chcą ustrzec się przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Dzięki przepisom na koktajle, sałatki i obiady z warzyw i owoców, codzienne, lekkie menu smakuje wyśmienicie. Książka uczy, jak komponować składniki posiłków, by polubić szpinak, brukselkę lub inne warzywo, którego wcześniej się unikało. Często trudno uwierzyć, że zdrowy jadłospis może smakować tak dobrze, lecz przepisy na pieczone marchewki i letnie sałatki szybko stają się jednymi z tych, do których wraca się przy każdej możliwej okazji.

Książka doktor Dąbrowskiej wyjaśnia, jakie korzyści daje stosowanie stworzonego przez nią menu. Sama autorka określa dietę mianem leczniczego postu, którego stosowanie odkwasza organizm, przyśpiesza przemianę materii i rozwiązuje wiele problemów z układem trawiennym. Przepisy ze świeżych warzyw i owoców można znaleźć w wielu książkach, jednak dr Dąbrowska jako jedyna uczy, jak komponować produkty, by osiągnąć efekt w postaci usunięcia toksyn z organizmu i utraty nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Nie tylko dla osób na diecie

Post Dąbrowskiej jest stosowany w ramach wczasów leczniczo-odchudzających, jednak na warzywno-owocową dietę można przejść również w domowym zaciszu. Ewa Dąbrowska krok po kroku wyjaśnia w książce, jak przeprowadzić kurację w sposób bezpieczny dla zdrowia. Pozycja spodoba się również tym czytelnikom, którzy szukają pomysłów na smaczne i zdrowe dania wegańskie oraz wegetariańskie. Jeśli nie przepada się za mięsem, w książce Dąbrowskiej znajdzie się wiele przepisów na posiłki składające się wyłącznie z warzyw, owoców i ziół.

Nawet gdy odchudzający post nie przemawia do czytelnika, książka pt. Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej powinna znaleźć miejsce w biblioteczce lub stanąć tuż obok książki kucharskiej w kuchni. Dzięki pozycji poznaje się nowe smaki, uczy się komponowania składników i doprawiania ich ziołami ze wszystkich stron świata. Z każdą kolejną stroną odkrywa się prostotę smacznego gotowania i wyjątkowe właściwości zielonych koktajli, które stanowią dodatek do codziennego menu. Z przepisami Dąbrowskiej polubienie warzyw i owoców jest jedynie kwestią czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście + 4 =